Șeful UNRWA despre criza umanitară din Gaza: o bombă cu explozie întârziată

Șeful agenției ONU responsabile cu furnizarea asistenței către cele cinci milioane de refugiați palestinieni în Iordania, Liban, Siria și Teritoriile Palestiniene a vorbit deputaților europeni de la comisia pentru afaceri externe pe 2 martie. Domnul Pierre Krähenbühl ne-a vorbit într-un interviu despre ramificarea ostilităților în Gaza și Siria și activitățile UNRWA. În 2007-2013, 57% din bugetul agenției a venit de la UE și statele sale membre.

Pierre Krähenbühl
Comisarul general UNRWA Pierre Krähenbühl la comisia pentru afaceri externe, 2 martie.

Ce impact a avut conflictul ce continuă în Siria asupra celor aproximativ 480.000 de refugiați palestinieni ce rămân în țară?

 

Avem de-a face cu unul dintre cele mai catastrofale conflicte umanitare. În Siria au fost la început 560.000 de refugiați palestinieni. Peste 60% dintre aceștia au fost strămutați: mulți intern, în Siria, zeci de mii fugind în țările învecinate și mai departe. 95% dintre refugiații palestinieni din Siria depind de asistența UNRWA și suferă trauma identității pierdute.


La șase luni după ultimul conflict din Gaza, care este situația pe teren?


Populația a îndurat ani de zile blocada impusă de Israel, care a dus la șomaj masiv și lipsa libertății de circulație. Peste 45% dintre locuitorii Fâșiei Gaza sunt șomeri (65% în rândul tinerilor). Vorbim de o adevărată bombă cu explozie întârziată. Când oamenii nu au perspective de viitor și au trecut vara trecută printr-un conflict în care au murit 1.500 de oameni și au fost răniți 3.000 de copii, consecințele sunt devastatoare.


Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.


Ce trebuie făcut pentru cei aproximativ 1,3 milioane de refugiați din Gaza?


Donatorii trebuie să-și respecte promisiunile făcute la conferința de la Cairo, dar avem nevoie și de acțiune politică pentru abordarea cauzelor conflictului, în principal ocupația și blocada.


În iunie 2014, UE și UNRWA au semnat o declarație comună ce prevede o contribuție a UE de 246 de milioane de euro până în 2016. Ce impact au contribuțiile UE?


Sprijinul UE a fost extrem de folositor, dar trebuie să vedem cum poate fi ameliorat. Europa este un actor cheie grație atenției sale pentru drepturile omului și demnitatea umană.


Creată în 1949, UNRWA este Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat. Detalii despre parteneriatul UNRWA cu UE.

Legături

Miza este uriaşă şi împarte lumea în două tabere: ar trebui ca recunoaşterea statului palestinian să preceadă negocierile de pace sau invers? Sunt israelienii şi palestinienii gata pentru oricare dintre variante? EPTV investighează.