Distribuiți această pagină: 

Palestinian President, Mahmoud Abbas, puts his state’s case to MEPs  

”Este timpul pentru popoarele noastre să trăiască în libertate, fără ziduri și puncte de trecere”, a spus președintele Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas joi, în discursul său în fața deputaților. El a transmis mulțumirile oamenilor față de Parlamentul European pentru recunoașterea statului Palestina și a criticat Israelul pentru continuarea ocupației în teritoriile palestiniene.

”Națiunea palestiniană dorește să trăiască în deplină suveranitate (...) și UE, fiind un jucător major, ajută la crearea unui embrion de stat palestinian”, a spus președintele Abbas. El a cerut deputaților mai mult ajutor pentru a găsi o soluție corectă și doar două-state, conform granițelor din 1967. Abbas a salutat și inițiativa recentă a Franței de a redeschide negocierile de pace din Orientul Mijlociu, dar a militat pentru stabilirea unui termen precis de încheiere a acestor discuții.


Președintele Abbas a condamnat și utilizarea violenței și atacurile teroriste ca mijloace de a crea un stat, avertizând că terorismul poate fi eradicat din regiune doar dacă Israelul încetează ocuparea teritoriile palestiniene. ”Israelul a transformat țara noastră într-o închisoare deschisă”, a mai spus el.


Președintele Parlamentului Martin Schulz a spus că UE are o datorie morală de a ajuta la asigurarea stabilității și funcționării corecte a Palestinei. ”Prezența dumneavoastră aici azi, la o zi după Președintele Rivlin, trimte un mesaj puternic că există încă voința unei păci durabile între Israel și Palestina”, a mai spus el.


Declarații în plen

 

Mahmoud Abbas, Președintele Autorității Naționale Palestiniene

Martin Schulz, Președintele PE

Cu o zi înainte, Președintele Israelului Rivlin a susținut un discurs în plen, cerând deputaților să ajute la construirea încrederii în Orientul Mijlociu.