Medicamentele de uz veterinar: un pas înainte în combaterea rezistenței la antibiotice 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul a aprobat noi norme privind limitarea utilizării antibioticelor în ferme pentru a preveni intrarea bacteriilor rezistente la medicamente în produsele alimentare.

Pe 25 octombrie, eurodeputații au votat asupra unui nou regulament privind medicamentele de uz veterinar pentru a opri răspândirea rezistenței la antibiotice de la animale la oameni, dar și pentru a se asigura că antibioticele rămân eficiente împotriva infecțiilor. De asemenea, noul regulament are ca obiectiv și prevenirea expunerii consumatorilor la reziduurile de antibiotice din produsele alimentare. Françoise Grossetête, membră din grupul PPE, este responsabilă cu coordonarea acestui dosar în Parlament.

Limitarea folosirii antibioticelor

Utilizarea preventivă (profilactică) a antimicrobienelor va fi limitată la animalele individuale și va fi permisă doar acolo unde există un risc mare de infecție, confirmat de un medic veterinar. Tratamentele colective (utilizarea metafilactică) vor fi permise doar în cazurile în care nu există alternative adecvate. Acest lucru trebuie confirmat de un medic veterinar.

Anumite antimicrobiene vor fi destinate tratării oamenilor.

Conform noului regulament, medicamentele de uz veterinar nu ar trebui folosite pentru a compensa condițiile necorespunzătoare de creștere a animalelor sau pentru a accelera creșterea acestora.

Ce cauzează rezistența la antimicrobiene? 
  • Rezistența la antimicrobiene (RAM) este capacitatea unui microorganism de a rezista acțiunii unuia sau mai multor agenți antimicrobieni. 
  • Cele mai întâlnite cauze ale apariției și răspândirii RAM sunt utilizarea în exces și utilizarea abuzivă a antibioticelor și transmiterea microorganismelor rezistente între oameni, între animale și între oameni, animale și mediul înconjurător. 

Standarde europene pentru importuri

Partenerii comerciali vor fi nevoiți să respecte standardele europene privind folosirea de antibiotice atunci când exportă produse alimentare în UE.

Stimularea inovării

Cercetarea de noi antimicrobiene va fi încurajată pentru a spori competitivitatea în sectorul farmaceutic veterinar, dar și pentru a lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene.

Furaje medicamentate

Normele privind medicamentele de uz veterinar sunt strâns legate de un alt regulament de interzicere a utilizării preventive și colective a antibioticelor în furajele medicamentate. Mai mult decât atât, rețetele pentru hrana animalelor care conține antibiotice trebuie să fie întotdeauna eliberate de medici veterinari în urma unei examinări adecvate. Clara Eugenia Aguilera García, membră din grupul S&D, este raportoarea pentru această lege în Parlament. Raportul a fost votat în plen pe 25 octombrie.

Ce urmează?

Noile reguli vor fi operațional începând cu sfârșitul anului 2021.

Aflați mai multe detalii despre propunerile eurodeputaților cu privire la combaterea rezistenței la antimicrobiene. .

Citiți articolul nostru care explică modul în care UE îmbunătățește sănătatea publică.