Oleg Sențov: laureatul Premiului Saharov 2018 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Regizorul ucrainean Oleg Sențov este laureatul din 2018 al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Strasbourg pe 25 octombrie.

Oleg Sențov este laureatul premiului Saharov 2018 ©Sergei Venyavsky/Getty Images  

Domnul Sențov a fost unul dintre cei trei finaliști aleși de liderii grupurilor politice de la Parlamentul European pe 25 octombrie.

Anunțând laureatul, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus: „Prin curajul și hotărârea sa, punându-și viața în pericol, regizorul Oleg Sențov a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici din Rusia și din întreaga lume. Acordându-i Premiul Saharov, Parlamentul European și-a exprimat solidaritatea cu domnul Sențov și cu cauza sa. Cerem să fie eliberat imediat. Lupta dumnealui ne reamintește datoria noastră este să apăram drepturile omului oriunde în lume și în toate situațiile”.

Despre Oleg Sențov

Oleg Sențov este un regizor ucrainean care a fost condamnat la 20 de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul său drept „un proces necinstit în fața unui tribunal militar”.

A devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea.

Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

Domnul Sențov a fost eliberat din închisoare pe 7 septembrie 2019, în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a salutat eliberarea regizorului ucrainean: „Astăzi am aflat cu bucurie profundă despre eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sențov. Îl salut ca pe un om curajos și hotărât, care s-a opus injustiției cu demnitate și a susținut ferm democrația, statul de drept și drepturile omului”.

Ceremonia de acordare a Premiului

Premiul, care constă într-un certificat și 50.000 de euro, a fost înmânat în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, în Strasbourg, pe 12 decembrie.

Finaliștii

Oleg Sențov a fost unul dintre cei trei finaliști pentru Premiul Saharov 2018. Aflați detalii despre ceilalți doi finaliști, 11 ONG-uri care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană și Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă Hirak din regiunea Rif (Maroc) din articolul nostru.

Și ceilalți doi finaliști au fost invitați la ceremonia de acordare a Premiului la Strasbourg.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului Saharov.

În 2017, Premiul a fost acordat opoziției democratice din Venezuela.

Măriți această imagine: Infografic. 
Infografic.        
Infografic: Cum este ales laureatul