Solidaritate: cum se ajută reciproc statele UE în combaterea Covid-19 

 
 

Distribuiți această pagină: 

De la donarea unor ventilatoare până la îngrijirea pacienților în stare critică provenind din alt stat, țările UE fac tot posibilul să se ajute reciproc în criza coronavirusului.

Pandemia Covid-19 afectează toată lumea, iar statele membre și UE sunt hotărâte să o combată împreună. Acest sprijin nu ia doar forma unor donații de echipamente medicale esențiale, cum ar fi măștile și ventilatoarele. Țările preiau pacienți aflați în stare critică din alte părți ale UE și ajută la repatrierea cetățenilor europeni care au rămas peste hotare.

Toate statele UE participă, indiferent de dimensiunile lor. În timp ce Franța a donat măști și Germania a livrat echipamente medicale către Italia, Luxemburgul a preluat pacienți aflați la terapie intensivă în Franța, iar Republica Cehă a donat costume de protecție către Italia și Spania.

De asemenea, țările pun în comun resurse pentru a-i aduce înapoi acasă pe europenii aflați în străinătate. De la începutul epidemiei, mii de cetățeni europeni au fost aduși înapoi. Un pasager din trei nu este din țara UE care organizează zborul. Sunt organizate în continuare multe zboruri, iar multe locuri sunt puse la dispoziția altor resortisanți ai UE.

În același timp, UE finanțează cercetarea în domeniul tratamentului și vaccinului, organizează achiziții comune de echipamente esențiale, pune la dispoziția țărilor UE 37 de miliarde de euro pentru combaterea virusului și ia și alte măsuri.