Cum s-a adaptat Parlamentul pentru a continua să funcționeze în timpul pandemiei 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Eurodeputați luând cuvântul la dezbaterile în plen prin apeluri video din birourile de legătură ale Parlamentului  

Parlamentul a fost obligat să limiteze întâlnirile fizice și să funcționeze de la distanță, însă deputații au continuat să se ocupe și de măsurile urgente, și de prioritățile pe termen lung.

Parlamentul își continuă misiunile de bază: a adoptat legi, a aprobat bugetul UE și a supervizat Comisia - adaptându-se pentru a permite comisiilor și plenului să se ocupe atât de măsurile necesare pentru ca UE să facă față pandemiei de Covid 19, cât și de prioritățile pe termen lung, cum ar fi Pactul Verde, serviciile digitale, politica agricolă a UE, bugetul pe termen lung și Brexitul.

Democrația nu poate fi suspendată

La fel ca milioane de alți europeni, deputații și personalul Parlamentului lucrează de acasă, ca urmare a măsurilor de carantină și distanțare socială luate pentru a limita răspândirea coronavirusului. „Democrația nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice... Ca legislatori, avem mijloacele, posibilitatea și datoria de a ajuta.” - a declarat Președintele PE, David Sassoli, înainte de prima ședință plenară în care votul a avut loc la distanță, în martie 2020.

Parlamentul s-a adaptat pentru a putea continua să funcționeze și a se asigura că vocea deputaților este auzită.

David Sassoli  

Președintele Parlamentului European

Partajați acest citat: 

Plenara

Până acum, pentru vot era necesară prezența fizică a deputaților în hemiciclu. Conform normelor, dreptul de vot este un drept personal, iar deputații votează individual și în persoană.

Parlamentul a dezvoltat un sistem la distanță care este atât sigur, cu mecanisme de verificare integrate, cât și eficient: Dacă în plen la sfârșitul lunii martie au avut loc o dezbatere, trei sesiuni de vot și 11 voturi, la plenara de la sfârșitul lunii octombrie au fost 18 dezbateri, 13 sesiuni de vot și peste 1500 de voturi.

În timpul ședinței plenare din octombrie, deputații în PE au putut participa la dezbaterile din birourilor de legătură ale PE din țara lor.

Deși situația sanitară gravă a impus ca ședințele plenare să aibă loc de la distanță, Președintele a declarat că Parlamentul se va întoarce la Strasbourg imediat ce condițiile o vor permite.

 

Comisiile parlamentare

Au fost adaptate și lucrările în cadrul comisiilor, unde reuniunile au avut loc prin videoconferință sau în format hibrid. Interpretarea și votarea în comisii au fost menținute.

Grupurile politice și conducerea Parlamentului

Cele șapte grupuri politice și structurile de conducere ale Parlamentului, printre care Conferința președinților, își continuă, de asemenea, activitatea de la distanță.

Mai multe informații

Ședințele plenare și reuniunile comisiilor continuă să fie transmise în direct pe internet

https://multimedia.europarl.europa.eu/ro/webstreaming

Newshub-ul PE - Urmăriți deputații pe platformele de socializare: https://www.epnewshub.eu