Criza coronavirusului: acordarea de ajutor și protecție persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Pentru a se asigura că cele mai vulnerabile persoane continuă să obțină ajutor, Parlamentul a modificat normele privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Criza COVID-19 generează provocări în ceea ce privește acordarea de ajutor celor mai vulnerabili membri ai societăților noastre. Pentru a proteja mai bine persoanele expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială, care se bazează pe alte persoane pentru a beneficia de ajutor și pentru a asigura continuitatea sprijinului într-o perioadă de distanțare socială, la 17 aprilie 2020 Parlamentul a aprobat modificarea normelor privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Autoritățile naționale vor putea să își adapteze schemele de ajutoare pentru a reduce riscul de contaminare. Ajutorul alimentar și asistența materială de bază, de exemplu, pot fi furnizate prin intermediul voucherelor electronice sau al oricărui tip de vouchere. Atunci când este necesar, cei care furnizează ajutor ar trebui să beneficieze de echipamentul de protecție necesar.

Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) 
  • Fondul a fost creat în 2014 pentru a contribui la reducerea celor mai grave forme de sărăcie din UE: privarea de alimente, sărăcia în rândul copiilor, lipsa de adăpost. 
  • Fondul furnizează produse de bază pentru cei care au nevoie de acestea, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de toaletă, dar promovează, de asemenea, incluziunea socială prin sprijin psihologic, cursuri de limbă etc. 
  • • Asistența FEAD este furnizată prin organizațiile partenere și poate fi adaptată la nevoile locale. De exemplu, România oferă ajutoare alimentare și asistență materială de bază prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. 
  • Contribuția UE la FEAD pentru perioada 2014-2020 este de peste 3,8 miliarde EUR. Statele membre cofinanțează cel puțin 15 % din costurile programelor lor. 

Conform modificărilor convenite de Parlament, statele membre vor putea solicita o cofinanțare de 100 % din bugetul UE pentru exercițiul financiar 2020-2021.

Aflați ce măsuri a luat deja UE pentru a combate pandemia.