Covid19 - impactul economic: 100 miliarde EUR pentru păstrarea locurilor de muncă 

 
 

Distribuiți această pagină: 

©Prostock-studio/AdobeStock  

UE oferă din nou sprijin financiar statelor membre, pentru păstrarea locurilor de muncă și protecția lucrătorilor afectați de criză.

Multe întreprinderi au dificultăți economice din cauza epidemiei și au fost nevoite să-și suspende sau să-și reducă temporar activitățile și programul de lucru al angajaților. Pentru a susține angajatorii și pentru a evita ca angajații și lucrătorii independenți să-și piardă locul de muncă sau veniturile, Comisia Europeană a propus un nou instrument temporar, denumit SURE (Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență), care să completeze acțiunile naționale de protecție a locurilor de muncă. Instrumentul a fost activat la 22 septembrie 2020.

Inițiativa face parte dintr-un set de măsuri ale UE care vor ajuta statele membre să combată pandemia de coronavirus.

Aflați ce alte măsuri a luat UE pentru a combate pandemia.

Protecția locurilor de muncă în timpul crizei

Pe perioada crizei, UE va acorda asistență financiară prin programul SURE, sub forma unor împrumuturi acordate în condiții favorabile țărilor UE care le solicită. Asistența va finanța sistemele naționale de șomaj parțial, indemnizațiile de șomaj și alte măsuri similare de protecție a locurilor de muncă. Vor fi alocate până la 100 miliarde EUR pentru toate cele 27 de state membre. La 25 septembrie, Consiliul a aprobat un sprijin financiar în valoare de 87,4 miliarde EUR pentru 16 state membre. Statele membre care nu au depus încă cereri oficiale de sprijin încă mai pot face acest lucru.

Soluția UE pentru a susține ocuparea forței de muncă

SURE este un instrument temporar, conceput special pentru a face față consecințelor pandemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană lucrează la o nouă propunere, pentru un Sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, care să susțină ocuparea forței de muncă și să protejeze lucrătorii care își pierd locul de muncă în urma șocurilor economice.

Parlamentul European consideră că acest sistem de indemnizații de șomaj de bază ar contribui în mod direct la stabilizarea veniturilor familiilor, consolidând astfel dimensiunea socială a Europei. Într-o rezoluție adoptată la 17 aprilie, deputații în PE și-au reiterat solicitarea de a crea un Sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj, pentru ca lucrătorii din Europa să fie protejați în cazul unei pierderi de venituri.

Viitorul Sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj urmărește reducerea presiunii asupra finanțelor publice ale statelor membre, acordând sprijin pentru măsurile naționale de menținere a locurilor de muncă, de păstrare a competențelor și de facilitare a întoarcerii la muncă. Comisia își va prezenta propunerea în cursul acestui an.

Aflați mai multe despre ce face UE pentru a reduce șomajul și a combate sărăcia.

Etapele următoare

Propunerea privind SURE va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliu.