Fondul de redresare Covid-19 trebuie inclus în bugetul pe termen lung al UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Johan Van Overtveldt  

Deputații în Parlamentul European au discutat despre planurile de relansare a economiei europene în contextul Covid-19 și au votat o rezoluție. Aflați mai multe în interviul nostru.

Epidemia de coronavirus pune la încercare UE într-un mod care ar fi fost de neconceput cu doar câteva luni în urmă. Pe lângă costul uman reprezentat de pierderile de vieți omenești, economia UE a fost grav afectată. Înainte de votul privind planurile de revizuire a bugetului UE pentru perioada de după 2020, președintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului, Johan Van Overtveldt, a avertizat că redresarea economică va fi „lentă și treptată” și că previziunea unei reduceri cu 7,5 % a activității economice în acest an este o „prognoză moderată”.

Răspunsul Uniunii Europene la coronavirus

În cadrul unui interviu pe pagina de Facebook a Parlamentului, deputatul ECR din Belgia a arătat că există încă o mare incertitudine: „Nici măcar pe timp de război viața economică nu s-a oprit atât de brusc. Sunt atât de multe incertitudini: va exista o reapariție? Va exista o a doua rundă de restricții de deplasare? Care va fi dispoziția investitorilor și a consumatorilor?”

Încă de la început, UE a mobilizat toate mijloacele de care dispune pentru a ajuta statele membre să își întărească sectoarele sănătății și să atenueze impactul socioeconomic al epidemiei. Parlamentul a solicitat, de asemenea, un pachet de redresare de mare amploare pentru a sprijini economia Europei după criză. Dl Van Overtveldt a subliniat că acesta trebuie integrat în următorul buget pe termen lung al UE: „Fondul de redresare va trebui să fie substanțial, dar va trebui și să facă parte din următorul CFM [cadrul financiar multianual], pentru perioada 2021-2027, nu să fie ceva separat.”

Avem nevoie de planuri pentru situații neprevăzute

Având în vedere că actualul buget pe termen lung se va încheia în luna decembrie, el a subliniat importanța unui plan pentru situații neprevăzute în cazul în care nu se ajunge la un acord cu privire la bugetul pentru perioada de după 2020 în timp util: „Suntem aproape în iunie, ne rămâne puțin timp pentru a obține aprobarea CFM și pentru ca acesta să ajungă să funcționeze la timp, iar o discontinuitate a programelor actuale ale UE ar fi un lucru foarte negativ pentru cetățeni, precum și pentru reputația și coerența politică a UE.”

Președintele Comisiei pentru bugete a cerut celorlalte instituții ale UE să țină seama de poziția Parlamentului: „Trebuie obținută aprobarea Parlamentului și cu certitudine acest lucru este mult mai puțin sigur decât a fost în cazul actualului CFM, așa încât Comisia și Consiliul ar trebui să ia în considerare obiectivele Parlamentului. În interesul cetățenilor, Parlamentul se va asigura că CFM și fondul de redresare răspund optim la criza gravă cu care ne confruntăm acum și care va avea consecințe ce se vor manifesta mulți ani de acum încolo.”

Solidaritate și responsabilitate

Făcând referire la comparațiile dintre revenirea după criza Covid-19 și planul Marshall postbelic, dl Van Overtveldt a declarat: „În acest moment, ceea ce a făcut Europa - și cu siguranță dacă luăm în calcul fondul de redresare în valoare de, să zicem, un trilion de euro - depășește ceea ce s-a făcut cu Planul Marshall.”

Comisia urmează să prezinte în scurt timp propuneri pentru fondul de redresare, însă există deja dezacorduri profunde privind, de exemplu, ce ar trebui să primească țările: împrumuturi sau subvenții. Dl Van Overtveldt a afirmat că, pentru a găsi o soluție care să poată fi acceptată de toate părțile, trebuie să se ajungă la un compromis: „Trebuie să fim solidari cu țările cel mai puternic afectate de Covid-19, dar trebuie să existe și responsabilități. Simpla acordare a unor sume de bani nu va fi niciodată o soluție. Principala problemă este găsirea echilibrului corect.”

Ecologizarea economiei

Necesitatea unui imbold semnificativ pentru relansarea economiei UE vine într-un moment în care din ce în ce mai multe voci solicită și creșterea investițiilor în ecologie. Parlamentul insistă ca acțiunile de combatere a schimbărilor climatice să se regăsească în centrul procesului de redresare după pandemie. Dl Van Overtoveldt descrie Pactul Verde al Comisiei ca un „început”, dar a avertizat că propunerile sunt „incomplete și grav subfinanțate”.

De asemenea, a făcut referire la potențialul de „ecologizare” a economiei UE prin intermediul fondurilor destinate agriculturii și coeziunii, care reprezintă aproximativ două treimi din bugetul UE. El a subliniat importanța îmbunătățirii rezilienței economiei UE și a unei mai bune dotări a acesteia pentru a face față situațiilor de urgență, cum ar fi Covid-19: „În final, ceea ce contează este ce putem face pentru a ridica nivelul de bunăstare materială și socială a cetățenilor UE. Este lucrul cel mai important.”

Urmăriți interviul complet cu președintele Comisiei pentru bugete Johan Van Overtveldt.

Parlamentul a votat o rezoluție referitoare la noul buget pe termen lung planificat. Pentru a asigura controlul democratic și responsabilitatea, deputații insistă asupra protejării rolului Parlamentului.