Coronavirusul: UE ia mai multe măsuri împotriva dezinformării 

 
 

Distribuiți această pagină: 

©Kebox/AdobeStock  

UE își intensifică acțiunile de combatere a dezinformărilor periculoase pe tema coronavirusului, respectând totodată libertatea de exprimare.

Pe lângă efectele asupra sănătății publice și a economiei, pandemia de coronavirus a declanșat un alt val periculos: dezinformarea, care poate dăuna sănătății, împiedica eforturile de limitare a pandemiei sau chiar impulsiona activități infracționale. UE își intensifică eforturile pentru a combate această „infodemie”, protejând, în același timp, libertatea de exprimare.

Dezbatere în Parlament

La 18 iunie, Parlamentul a dezbătut combaterea dezinformării privind Covid-19 și impactul asupra libertății de exprimare împreună cu reprezentanta Președinției croate, Nicolaina Bnjac, cu Înaltul Reprezentant și vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

Dezbaterea a analizat impactul negativ al dezinformării și necesitatea unei acțiuni sporite pentru a o combate, pe de o parte, și riscul ca guvernele să folosească pandemia ca pretext pentru a limita drepturile fundamentale și libertatea de exprimare.

Comisara Jourová a salutat măsurile adoptate de platformele online pentru a combate dezinformarea în timpul crizei, dar a afirmat că sunt posibile îmbunătățiri: Comisia le-a solicitat să raporteze lunar cu privire la politicile și acțiunile lor de combatere a dezinformării pe tema Covid-19.

Vorbind despre importanța creșterii rezilienței societății, ea a declarat: „Minciunile nu sunt nici noi, nici un lucru de speriat ca atare. Ce mă sperie este ușurința cu care le credem.”

Deputații europeni au susținut în mare măsură acțiunile Comisiei pentru a combate dezinformarea, dar au subliniat că UE are nevoie de o legislație mai strictă. Unii deputați și-au exprimat preocuparea cu privire la controlul verificatorilor veridicității informațiilor, precum și cu privire la impactul potențial asupra libertății de exprimare.

În cadrul unui vot din după-amiaza zilei de joi, Parlamentul a înființat o comisie specială pentru ingerința externă în toate procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea.

La 1 iunie, UE a lansat Observatorul european al mass-mediei digitale pentru a oferi verificatorilor veridicității informațiilor, mediului academic și altor părți interesate o platformă de colaborare cu media pentru a încerca să combată dezinformarea. Mai târziu în cursul acestui an, CE intenționează să lanseze o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane EUR pentru crearea de centre regionale de cercetare în domeniul mass-mediei

Informații corecte („Getting the facts right”)

În martie, Consiliul European s-a angajat să combată dezinformarea printr-o comunicare transparentă, oportună și bazată pe fapte. La 10 iunie, Comisia Europeană a propus măsuri pentru combaterea infodemiei. Inițiativa „Getting the facts right” se axează pe:

- Înțelegere - a distinge între conținutul ilegal și conținutul dăunător, dar nu ilegal, și între dezinformare și informare greșită, care poate fi neintenționată

- Comunicare - UE va continua să combată activ dezinformarea

- Cooperare - continuarea și consolidarea cooperării dintre instituțiile UE, statele membre și actorii internaționali, cum ar fi OMS și NATO, precum și cu actorii societății civile în lupta împotriva dezinformării

- Transparență - platformele online ar trebui să furnizeze rapoarte lunare despre modul în care acționează împotriva dezinformării și să intensifice cooperarea cu verificatorii veridicității informațiilor din toate statele membre

- Garantarea libertății de exprimare - Comisia va continua să monitorizeze modul în care măsurile de urgență introduse de statele membre în urma pandemiei de coronavirus influențează legile și valorile UE

- Sensibilizarea - creșterea rezilienței la nivelul societății prin promovarea gândirii critice și a competențelor digitale

Etapele următoare

Aceste măsuri vor face parte din acțiunile privind dezinformarea pe care UE le desfășoară în prezent, inclusiv în domeniul de aplicare al Planului de acțiune european pentru democrație și al Legii privind serviciile digitale.

Aflați mai multe despre acțiunile întreprinse de UE ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Consultați calendarul măsurilor adoptate de UE pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și a impactului acesteia