Preluările străine în criza Covid-19: Deputații în Parlamentul European promovează condiții de concurență echitabile 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Criza a făcut companiile din UE vulnerabile în fața concurenților străini care beneficiază de subvenții. Normele de concurență loială trebuie să se aplice tuturor, insistă europarlamentarii.

©Sveta/Adobe Stock  

În cursul unei dezbateri în plen din 17 iunie, deputații în Parlamentul European și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că companiile străine care primesc subvenții de la guvernele lor pot încerca să obțină un avantaj concurențial față de companiile europene sau chiar să le cumpere, profitând de dificultățile financiare ale acestora în contextul pandemiei Covid-19.

Comisia Europeană anunțase la începutul acelei zile lansarea unei consultări publice cu privire la modul de abordare a efectelor de denaturare pe piața unică cauzate de subvențiile străine. Majoritatea deputaților în Parlamentul European care au luat cuvântul în plen au sprijinit inițiativa și au subliniat necesitatea unei concurențe echitabile.

Consultarea Comisiei vizează denaturarea generală a pieței cauzată de subvențiile străine, dar se concentrează și concret pe subvențiile străine care facilitează achiziționarea de companii din UE sau oferă un avantaj neloial în licitațiile pentru achiziții publice.

Christophe Hansen (PPE, Luxemburg) a subliniat faptul că „China nu este singurul stat care cumpără frenetic companii afectate de impactul pandemiei”, dar este „problema cea mare despre care nimeni nu vorbește în această dezbatere”. „Dacă vrem să menținem sprijinul public pentru politica noastră comercială, trebuie să îi dăm instrumentele necesare pentru a impune o concurență loială”, a afirmat el.

„Impactul economic al coronavirusului nu trebuie folosit pentru a profita de fragilitatea întreprinderilor”, a declarat Agnes Jongerius (S&D, Țările de Jos), adăugând: „Nu putem rămânem pasivi când companiile noastre sunt cumpărate de alte companii care primesc subvenții neloiale”.

„Imaginați-vă un meci de fotbal în care echipa oaspete joacă după reguli mult mai ușoare decât echipa gazdă”, a declarat Stéphanie Yon-Courtin (Renew Europe, Franța). „Ce rost mai are să urmărești meciul, când se știe dinainte cine câștigă.”

Într-un raport privind politica UE în domeniul concurenței, elaborat de dna Yon-Courtin și adoptat în plen la 18 iunie, deputații în Parlamentul European au subliniat necesitatea de a proteja companiile și activele esențiale ale UE împotriva preluărilor ostile.

Unii deputați în Parlamentul European au solicitat consolidarea normelor de urmărire a investițiilor străine directe în UE. UE a adoptat un cadru juridic în acest sens în 2019. Scopul este de a se asigura că investițiile nu pun în pericol infrastructura critică și nu permit accesul la informații sensibile sau la tehnologii-cheie. Normele vor intra în vigoare în octombrie 2020.

Vicepreședinta executivă a Comisiei, Margrethe Vestager, a subliniat lipsa de transparență în ceea ce privește subvențiile străine: „În momentul de față, guvernele europene fac tot posibilul pentru a veni în sprijinul întreprinderilor afectate de coronavirus, dar o fac într-un mod controlat, într-un mod transparent... Motivul pentru care abordăm problema subvențiilor străine este că nu avem niciun control, nu există transparență și de aceea nu acceptăm această situație.”

Aflați ce face UE pentru a combate coronavirusul și consultați cronologia acțiunilor noastre.