Deficitul de medicamente în UE: cauze și soluții 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați de ce nu avem întotdeauna medicamente, ce efecte a avut pandemia și cum vrea Parlamentul să îmbunătățească situația.

Criza sanitară provocată de Covid-19 a evidențiat o problemă din ce în ce mai acută: nu avem întotdeauna suficiente medicamente și echipamente medicale, ceea ce pune pacienții în pericol și sistemele naționale de sănătate sub presiune.


În aprilie 2020, Alianța Europeană a Spitalelor Universitare a avertizat că, în unitățile de terapie intensivă, creșterea cererii de anumite anestezice, antibiotice, relaxante musculare și medicamente utilizate în afara indicațiilor terapeutice pentru tratarea Covid-19 ar putea conduce la epuizarea stocurilor. Scăderea producției, problemele logistice, interdicțiile la export și stocarea din cauza crizei au crescut riscul penuriei.

Pe 14 iulie, Comisia pentru mediu a Parlamentului (ENVI) a adoptat un raport în care solicita „independența sistemului european de sănătate”, garantând stocurile, reluând producția locală de medicamente și coordonând mai bine, la nivelul UE, strategiile naționale de securitate.

Care este cauza penuriei de medicamente?

Între 2000 și 2018, deficitul de produse esențiale, utilizate pe scară largă, din UE a crescut de 20 ori și, potrivit unei note a Comisiei, este încă în creștere.

Peste 50 %  ; Medicamentele împotriva cancerului, infecțiilor și bolilor sistemului nervos (epilepsie, Parkinson) reprezintă mai mult de jumătate din medicamentele în deficit grav.

Partajați acest citat: 

Motivele sunt complexe, de la probleme de producție, cotele din acest sector, comerțul paralel legal, creșteri spectaculoase ale cererii în urma epidemiilor sau a dezastrelor naturale, până la stabilirea prețurilor, care se decid la nivel național.


UE este din ce în ce mai dependentă de țări terțe - mai ales de India și China - în ceea ce privește producția de substanțe farmaceutice active, de materiile prime chimice și de medicamente.

Dimensiunea geopolitică a deficitului de medicamente 
 • 80 % din substanțele active provin din India și China 
 • 40 % din medicamentele vândute în Europa provin din India și China 
 • China și India asigură, la nivel mondial, 60 % din producția de paracetamol, 90 % din cea de penicilină și 50 % din cea de ibuprofen 

Ce soluții propune Parlamentul?

Raportul ENVI identifică trei domenii prioritare de acțiune:

 • O revenire la independența UE, asigurarea aprovizionării cu medicamente și echipamente
 • O mai bună coordonare la nivelul UE, în completarea măsurilor naționale de garantare a unor servicii de sănătate accesibile și de înaltă calitate
 • O cooperare mai strânsă între statele membre

Deputații salută noul program al UE în domeniul sănătății, „EU4Health”, care urmărește creșterea disponibilității medicamentelor și echipamentelor medicale, și solicită mai multe acțiuni la nivel european pentru a remedia deficitul și a dezvolta strategii de sănătate inovatoare și coordonate, printre care achizițiile comune de medicamente la nivelul UE.


În raport se solicită următoarele:

 • Identificarea unor potențiale situri de producție pentru industria farmaceutică a UE, acordând prioritate medicamentelor esențiale și celor strategice
 • Introducerea unor stimulente financiare pentru a încuraja producătorii să stea în Europa
 • Crearea unei rezerve UE de medicamente de importanță strategică pentru situații neprevăzute, care să funcționeze ca „o farmacie europeană de urgență”, reducând riscul de penurie
 • Schimbul de bune practici în gestionarea stocurilor, transparența și o distribuție echitabilă
 • Utilizarea unor instrumente digitale inovatoare pentru a face schimb de informații despre medicamentele care lipsesc
 • Facilitarea circulației medicamentelor între statele membre ale UE
 • Susținerea investițiilor în cercetare

Într-o rezoluție adoptată în 2017, Parlamentul solicitase deja o mai bună trasabilitate a costurilor de C&D, a finanțării publice și a cheltuielilor de piață, pentru ca medicamentele să aibă prețuri mai accesibile.


În aprilie, Comisia a prezentat o serie de orientări pentru a remedia penuria de medicamente cauzată de epidemia de coronavirus, recomandând statelor membre: să elimine interdicțiile la export și să nu acumuleze stocuri; să-și crească și să-și reorganizeze producția; să asigure o utilizare optimă în spitale prin realocarea stocurilor; să ia în considerare medicamentele alternative; să optimizeze vânzările în farmacii.


O Strategie farmaceutică a UE

În raport i se solicită Comisiei ca, în viitoarea strategie farmaceutică a UE, să se ocupe de problema disponibilității și accesibilității medicamentelor și de cea a dependenței de importuri. Comisia va propune probabil o serie de măsuri pentru un acces mai larg și mai rapid la medicamente sigure și ieftine, pentru susținerea inovării în industria farmaceutică a UE, pentru remedierea deficitelor de pe piață (de exemplu noi antimicrobiene) și pentru a reduce dependența directă de materii prime din țările terțe.

Etapele următoare

Deputații vor vota probabil raportul la ședința plenară din septembrie.