Emisiile de CO2 de la autovehicule: date și cifre (infografic) 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Cât de mult CO2 emit autovehiculele? Sunt mașinile electrice o alternativă ecologică? Aflați din infograficul nostru.

Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 din UE. Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier. UE a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% până în 2050, prin comparație cu nivelurile din 1990.


Emisiile din transportul rutier sunt în creștere


Realizarea obiectivului nu va fi ușoară, deoarece reducerea emisiilor a încetinit. Alte sectoare au redus emisiile din 1990, însă din cauză că oamenii se deplasează din ce în ce mai mult, emisiile de CO2 provenite din transport sunt în creștere.


Au încetinit și eforturile de ameliorare a eficienței combustibililor. După o reducere sistematică a emisiilor, în 2017 mașinile noi au emis în medie cu 0,4 grame mai mult CO2 pe kilometru decât în 2016.


Pentru a inversa această tendință, UE introduce noi obiective de reducere a emisiilor de CO2 de la mașinile și camionetele noi. Deputații europeni au votat noile reguli în plen pe 27 martie. Pe 18 aprilie, Parlamentul a aprobat o propunere de reducere a emisiilor de CO2 de la camioanele noi cu 30% prin comparație cu nivelurile din 2019.

Infografic: evoluția emisiilor de CO2 în UE pe sectoare (1990-2016)  

Cine poluează cel mai mult


Cantitatea de emisii de CO2 provenite din transportul de pasageri variază semnificativ în funcție de mijlocul de transport. Mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,7% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.


Cu toate acestea, mașinile moderne ar putea reprezenta unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport dacă ar transporta mai mulți pasageri odată, în loc de a fi utilizate de o singură persoană.


În momentul de față, în Europa, fiecare mașină personală transportă în medie 1,7 persoane. Autobuzele reprezintă o alternativă de transport mai curată.

RO_CO2emissions2019_ING_Artboard 2_V2.jpg  

Mașinile electrice câștigă teren


Există două modalități de reducere a emisiilor de CO2 la mașini: eficientizarea acestora sau schimbarea combustibilului. În momentul de față, majoritatea mașinilor din Europa folosesc benzină (52%) și motorină (37%). Dar electricitatea câștigă teren.


În ciuda cotei mici de piață (aproximativ 1,5% dintre mașinile noi), numărul de înmatriculări de automobile electrice în UE a crescut constant în ultimii ani. Vânzările de vehicule cu baterii electrice în UE au crescut cu 51% în 2017 față de 2016.


Când calculăm cât de mult CO2 produce o mașină trebuie să luăm în considerare nu numai emisiile de CO2 în timpul utilizării, ci și emisiile generate de producția și eliminarea acesteia.


Producția unei mașini electrice este mai puțin ecologică decât cea a unei mașini cu motor cu combustie internă, iar nivelul emisiilor provenite de la vehiculele electrice variază în funcție de modul în care este produsă electricitatea.


Cu toate acestea, luând în considerare mixul energetic mediu din Europa, autovehiculele electrice se dovedesc a fi deja mai curate decât vehiculele alimentate cu benzină. Deoarece cota de electricitate provenită din surse regenerabile va crește în viitor, automobilele electrice vor deveni și mai puțin dăunătoare pentru mediu.

Infografic: emisii de CO2 pe tipuri de combustibili  

Alte acțiuni UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră


În cadrul acordului de la Paris privind schimbările climatice, UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% în toate sectoarele economice până în 2030 prin comparație cu nivelurile din 1990.


În afara obiectivelor referitoare la emisiile provenite de la autovehicule, deputații europeni au mai adoptat și alte măsuri pentru ca UE să-și poată respecta acest angajament:Consultați infograficul nostru privind progresul UE către atingerea obiectivelor de mediu pentru 2020.