Politica de mediu a UE pentru 2030: o schimbare substanțială

Care sunt obiectivele planului de acțiune pentru mediu al UE până în 2030 și ce trebuie făcut pentru îndeplinirea acestora?

Acțiunea pentru mediu a fost în centrul preocupărilor UE de decenii

Europa, ca și întreaga lume, se confruntă cu impactul economic și social al schimbărilor climatice, degradării ecosistemelor și supraexploatării resurselor naturale. Deputații europeni au adoptat Programul de acțiune pentru mediu 2030 pe 10 martie 2022.


Aflați mai multe despre răspunsul UE la schimbările climatice.


Către neutralitatea climatică a UE


În noiembrie 2019 Parlamentul a adoptat o rezoluție care declară stare de urgență privind clima, și a făcut apel la Comisia Europeană să se asigure că viitoarele propuneri legislative și bugetare sunt conforme cu obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Ca răspuns, Comisia a prezentat Pactul Verde european, o foaie de parcurs pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic. Noul Program de acțiune pentru mediu va contribui la atingerea acestui obiectiv.

Primul Program de acțiune UE pentru mediu din 1973 urmărea să reducă poluarea, să îmbunătățească mediul natural și pe cel urban și să promoveze conștientizarea problemelor ecologice.  Acest al 8-lea program de acțiune pentru mediu, se concentrează pe accelerarea tranziției spre neutralitatea climatică, pe surse de energie eficiente și curate și pe o economie circulară a bunăstării.

O economie durabilă este esențială


În raportul său cu privire la starea mediului înconjurător, Agenția Europeană de Mediu a afirmat că activitățile economice și stilul de viață sunt cele mai importante provocări ale Europei în legătură cu schimbările de mediu.


Conform comisiei pentru mediu a Parlamentului, UE ar trebui să se orienteze către o economie a bunăstării sustenabile având la bază Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. O economie a bunăstării sustenabile este aceea în care interesul public primează asupra economiei și nu invers. 


Prioritățile Programului de acțiune includ:

  • daunele aduse mediului sunt o prioritate, remediate la sursă, iar pagubele plătite de către poluator
  • întărirea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice pentru atingerea obiectivelor pentru 2030, asigurând în același timp o tranziție justă care să nu lase pe nimeni în urmă
  • adaptarea și reducerea vulnerabilității mediului, societății și tuturor sectoarelor economiei la schimbările climatice
  • urmărirea unui obiectiv de poluare zero, inclusiv în ceea ce privește substanțele chimice nocive
  • avansarea către o economie a bunăstării în care creșterea este regenerativă
  • protejarea, conservarea și restaurarea biodiversității
  • reducerea presiunilor asupra mediului și climei generate de producție și consum
  • utilizarea tehnologiilor bazate pe prelucrarea datelor în stabilirea politicilor de mediu, cu asigurarea transparenței și accesului public la aceste date

Comisia va evalua progresul în atingerea acestor obiective până pe data de 31 martie 2024.

Eliminarea treptată a subvențiilor dăunătoare


Subvențiile pentru combustibilii fosili ar trebui eliminate treptat, într-un efort de a limita încălzirea globală la 1,5°C, iar UE ar trebui să monitorizeze progresul țărilor UE în atingerea acestui obiectiv.

În plus, UE va trebui să dezvolte o nouă metodologie pentru a identifica alte subvenții dăunătoare mediului până în 2023.

Citiți mai multe


Articole pe același subiect