Distribuiți această pagină: 

Articole 

©Belga/Zumapress/F.Smith        

Conflictul din Siria a reprezentat o amenințare la adresa stabilității regiunii în ultimii ani, având un cost uman uriașm și este considerată cea mai mare criză umanitară de la cel de-al Doilea Război Mondial. În septembrie 2016, 13,5 milioane de sirieni aveau nevoie de ajutor umanitar, conform Comisiei Europene. Aflați din acest articol ce face Uniunea pentru a-i ajuta pe cei afectați de criza umanitară.

#EmergencyLessons: Tinerii fac apel la programe internaționale mai puternice care să ajute copiii aflați în situații de urgență, dar să îi și sprijine în continuarea procesului de învățare.        

La nivel mondial, 462 de milioane de copii de vârstă școlară și adolescenți trăiesc în statele afectate de războaie ori dezastre naturale, iar aproximativ 75 de milioane au nevoie de o susținere educațională. Proiectul #EmergencyLessons este despre copiii din întreaga lume care sunt nevoiți să își ducă viața afectați de crize. Copii, profesori și voluntari din toată lumea s-au întâlnit la Parlament, pe 6 decembrie, pentru susținerea acestui proiect.

Articole 

Abdulrahman Al Mawwas        

Situația actuală din Alep a fost criticată în comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare de către Abdulrahman Al-Mawwas, ofițerul de legătură al Apărării Civile a Siriei. De altfel, acesta a solicitat crearea unei zone de interdicție aeriană și coridoare umanitare pentru a preveni un dezastru umanitar la scară largă.

Trimisul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura        

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, i-a avertizat pe deputații europeni că estul asediat al orașului Sirian Alep ar putea fi șters de pe fața pământului până de Crăciun. După șase ani de război sângeros, suferința civililor din Siria continuă. Doar în ultimele zile, peste 50.000 de oameni au fugit din estul Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, în contextul în care forțele guvernamentale continuă ofensiva.

steaguri ale Turciei și UE © AP Imagini / Uniunea Europeană-EP        

Negocierile de aderare a Turciei la UE au fost suspendate până când vor fi ridicate „măsurile represive disproporționate” luate de autoritățile turce ca răspuns la tentativa de puci eșuată. Este decizia Parlamentului, luată la peste 10 ani de la debutul discuțiilor despre aderare. Turcia a reacționat și a transmis că va permite miilor de migranți să intre în Europa. Manolis Kefalogiannis (PPE, Grecia), șeful delegației PE în Turcia, a spus că „intrăm într-o nouă etapă a relațiilor UE-Turcia”.

Photo reportage on women refugees by photojournalist Marie Dorigny who travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Reforma politicilor și procedurilor UE de migrație și azil trebuie să includă măsuri care să asigure siguranța femeilor care cer azil și care adesea călătoresc cu copii mici și alți membri de familie dependenți, spun deputații în rezoluția votată marți.

Preşedintele Parlamentului European vorbeşte despre solicitarea unui ajutor suplimentar, în cuantum de trei miliarde de euro, de către Turcia şi despre corelarea crizei refugiaţilor cu negocierile de aderare a ţării la UE.
       

„De dragul refugiaților, trebuie să cooperăm cu Turcia”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în urma unei reuniuni cu premierul turc, Ahmet Davutoğlu, pe 7 martie. Cei doi au discutat despre criza refugiaților, controalele la frontiere, liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci și libertatea presei în Turcia înaintea unei reuniuni dintre șefii de state UE și guvernul Turciei în Bruxelles pe tema măsurilor de oprire a fluxului de imigranți.

O delegație parlamentară a fost în Liban.        

Refugiați în proces de relocare în Europa, refugiați palestinieni ce trăiesc de ani de zile în tabere, organizații internaționale și ONG-uri locale - aceștia au fost interlocutorii deputaților de la comisia pentru libertăți civile ce au vizitat Libanul în perioada 19-22 septembrie. Misiunea acestora a fost de a evalua situația din Liban în calitate de legislatori pentru viitoarele reguli privind relocarea refugiaților.

Articole 

Filippo Grandi, UN High Commissioner for refugees addresses the plenary        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

În deschiderea sesiunii extraordinare cu Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Președintele Schulz a subliniat eforturile continue ale Parlamentului de a combate toate formele de violență împotriva femeilor, fie în țările lor de origine, fie când se refugiază, fie când ajung în UE. Sesiunea a fost organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Femeilor, iar Înaltul Comisar Filipo Grandi a cerut UE să își reafirme valorile și să respingă politicile de returnare care nu prevăd clauze de siguranță.

Comunicat de presă 

Discursul politic plin de emfază care pune semnul egal între refugiați și teroriști nu face decât să stimuleze ura și deziluzia care îi inspiră pe cei care se alătură grupurilor teroriste, au spus deputații miercuri. În loc să permită libertăților și toleranței europene să se erodeze, statele UE mai bine s-ar strădui să întărească securitatea, crescând cooperarea în domeniul schimbului de date și investind în capacități și tehnologie pentru a lupta împotriva terorismului, spun deputații.

Președintele Martin Schulz în Lesbos, Grecia        

Președintele Martin Schulz a vizitat miercuri Atena, asistând la prima relocare a refugiaților, din Grecia în Luxemburg. Joia trecută, el a vizitat centrul de înregistrare a refugiaților în Lesbos, unde zilnic sunt primite peste 2.500 de persoane. "Este necesară o intensificare urgentă a eforturilor pentru finalizarea centrelor de primire a refugiaților, dar pentru a fi eficiente, ele trebuie să fie relocate în toate statele UE", a afirmat Schulz, în cursul vizitei la centrul de primire Moria.

Articole 

Mohammed bin Amin Al-Jefri la Parlamentul European.        

Comisia pentru afaceri externe a găzduit luni un schimb de opinii cu Mohammed bin Amin Al-Jefri, vicepreședinte al Majlis Al-Shura, Adunarea Consultativă a Arabiei Saudite. Dezbaterea s-a concentrat asupra situației din Arabia Saudită și din regiune, asupra relațiilor dintre UE și Arabia Saudită și asupra crizei imigrației. Potrivit domnului Mohammed bin Amin Al-Jefri, prin acceptarea refugiaților sirieni UE, a demonstrat că respectă drepturile omului.

O criză care „devine mai rea”: Eurodeputații au dezbătut despre refugiați, azil și solidaritate ©UNHCR/Mark Henley        

Europa continuă să caute un răspuns eficient în criza refugiaților și cea a migrației care, așa cum a avertizat comisarul european Avramopoulos, „se înrăutățește”. Este în joc unitatea UE, pe fondul unei creșteri de „populism și naționalism”, a declarat dumnealui, solicitând statelor membre să își îndeplinească propriile promisiuni și să arate solidaritate între ele: „Dacă se prăbușește Schengen, va începe sfârșitul proiectului european”.

EPlenary live: debate on refugee crisis with Presidents Juncker and Tusk        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Adevărata confruntare revelată de provocările actuale ale migrației este între cei care sunt ”pro” și vor să utilizeze UE pentru a soluționa aceste provocări și cei care sunt ”anti” și vor să utilizeze aceste provocări pentru a dizolva UE, au spus mulți deputați în dezbaterea de marți. Cei mai mulți au deplâns lentoarea statelor membre în a realiza promisiunile făcute de a plăti pentru mai mult ajutor pentru refugiați și pentru mai multe resurse de procesare a cererilor la granițele UE.

“Prioritatea numărul unu trebuie să fie criza refugiaților”, spune Juncker_        

“Prioritatea numărul unu de astăzi este și trebuie să fie abordarea crizei refugiaților”, a declarat președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii privind Starea Uniunii din 9 septembrie. „UE se confruntă cu migrația, criza economică și războaie în vecinătatea sa, trebuie să contribuim la soluționarea acestor provocări”, a declarat Martin Schulz, președintele PE, în cuvântul de deschidere.

Syrian refugees carry blankets at the UN-run Zaatari refugee camp, north east of the Jordanian capital Amman        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Comunitatea internațională trebuie să își țină promisiunile de a întări ajutorul umanitar și asistența acordate milioanelor de oameni care suferă în criza din Irak și Siria, au cerut deputații într-o rezoluție votată joi. Ei au cerut UE să aibă în vedere organizarea unei conferințe a donatorilor și au subliniat nevoia unei tranziții politice în Siria și a unui guvern incluziv în Irak pentru a minimiza influența așa-numitului Stat islamic al Irakului și Levantului (ISIL/Daesh).

Ska Keller        

La sfârșitul săptămânii, 18.000 de imigranți au sosit la Munchen și în fiecare zi noi imigranți ajung la granițele externe ale Europei. A venit vremea ca UE să acționeze. Parlamentul a aprobat miercuri un plan pentru relocarea a 40.000 de imigranți din Italia și Grecia. După vot, raportoarea Ska Keller (Verzi/ALE, Germania) ne-a vorbit într-un interviu despre schema de relocare și planul de acțiune al Comisiei pentru abordarea crizei imigranților.

Articole 

Refugees on a boat on the Mediterranean Sea between North Africa and Sicily who are being rescued by the Italian Navy        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

PE a votat miercuri o rezoluție cerând UE să facă tot ce poate pentru a preveni pierderea altor vieți omenești pe mare. Printre măsurile propuse se numără extinderea mandatului operațiunii Triton în Mediterana, ca să includă ”operațiuni de căutare și salvare la nivel UE”. PE a cerut și un număr obligatoriu pentru repartizarea între statele UE a celor care cer azil, contribuții mai mari pentru reintegrare, ocooperare mai bună cu state terțe și măsuri mai dure împotriva traficanților de persoane.

Distribuția regională a ajutorului către țările în curs de dezvoltare în 2013        

UE și statele sale membre reprezintă împreună cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume. În 2013, acestea au oferit peste jumătate din ajutorul public - €56,5 miliarde – pentru ajutarea țărilor ce se luptă cu sărăcia. În decembrie 2013, Parlamentul European a aprobat suma de € 51,4 de miliarde pentru acțiunile externe UE în perioada 2014-2020.

Ban Ki-moon        

Europa ar trebui să se concentreze pe salvarea vieților în abordarea imigrației, a spus Secretarul General ONU Ban Ki-moon la Parlamentul European pe 27 mai. În plen, acesta a atras atenția asupra celor 1.800 de oameni care s-au înecat în Marea Mediterană anul acesta. „Europa are un rol important și o responsabilitate colectivă de a reacționa. Salvarea vieților ar trebui să fie prioritară”, a spus domnul Ban.

Peter Maurer - ©European Union 2015- EP.        

Președintele Comitetului International al Crucii Roșii, Peter Maurer, a cerut UE să-și intensifice eforturile pentru stabilizarea situației din Orientul Mijlociu și Africa. Domnul Maurer s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și a vorbit deputaților europeni de la comisia pentru afaceri externe despre criza umanitară din Nigeria și Siria. În 2014, Comisia Europeană a fost cel mai mare donator către Crucea Roșie, cu 9,4% din contribuții.

deputații europeni au cerut acțiune în privința cetățenilor UE care se alătură grupurilor jihadiste        

Deputații europeni au condamnat violența așa-numitului Stat Islamic și au cerut mai mult sprijin pentru victime. Din cauza conflictului, 12,2 milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar (ianuarie 2015). Pe 11 februarie, în cadrul unei dezbateri privind criza umanitară din Siria și Irak, deputații europeni au cerut acțiune în privința cetățenilor UE care se alătură grupurilor jihadiste și o mai bună cooperare cu celelalte state.

©BELGA/DPA/M.Schmidt        

O generație de copii sirieni este în pericol, fapt ce afectează șansele de redresare a țării după conflict, au spus experții deputaților europeni. Pe 18 decembrie, comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare au organizat o dezbatere privind ajutarea victimelor în conflictul din Siria, în special a copiilor. „Adevăratul pericol este că o generație de copii sirieni vor fi pierduți din cauza urii și deznădejdii”, a spus Anthony Lake, director executiv UNICEF.

Syrian refugees at a makeshift camp        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

UE ar trebui să organizeze o conferință umanitară, pentru a ajuta țările învecinate Siriei să facă față valului tot mai mare de refugiați, au spus deputații în rezoluția adoptată miercuri. Deputații au cerut UE să continue să ofere ajutor umanitar și sprijin refugiaților și să garanteze accesul lor sigur în UE, precum și proceduri corecte de acordare a azilului.

©BELGAIMAGE/AFP/PHOTO/B.KILIC        

Peste nouă milioane de refugiați sirieni au fost forțați să-și părăsească locuințele în ultimii ani, mulți dintre aceștia ajungând în Iordania, Liban și Turcia. Deputații europeni de la comisia pentru dezvoltare a Parlamentului European au discutat pe 3 noiembrie despre criza umanitară din Siria și situația refugiaților. Schimbul de opinii a urmat dezbaterii din plen din octombrie privind situația din Kobane și Statul Islamic.

©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus        

Peste nouă milioane de sirieni au fost forțați să-și părăsească țările în ultimii ani. În contextul avansării Statului Islamic în Siria și Irak, situația este din ce în ce mai dificilă. „Niciun conflict nu a cunoscut un număr atât de mare de morți, refugiați și persoane strămutate într-un timp atât de scurt”, a spus domnul Frej Fenniche, reprezentant OHCHR, luni, într-o audiere a subcomisiei pentru drepturile omului. Majoritatea deputaților au spus că UE trebuie să accepte mai mulți refugiați.

Juan Fernando López Aguilar        

Sute de mii de refugiați au fugit de regimul din Siria și trăiesc acum în deșertul din Iordania. Eurodeputatul socialist spaniol Juan Fernando López Aguilar a condus săptămâna trecută o delegație parlamentară care a mers în regiune pentru a observa situația. „Visează să se întoarcă acasă, ne cer să acționăm“, ne-a spus dumnealui într-un interviu.

Boat with full of refugees        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

New search and rescue rules to clarify how border guards serving in Frontex sea operations should deal with migrants and where they should disembark them were approved by Parliament on Wednesday. The regulation, already informally agreed by Parliament and Council negotiators, should enter into force before this summer.

A Maltese policeman carries a child rescued by the Armed forces of Malta at Hay Wharf in Valletta on October 12, 2013. More than 140 survivors, plucked from the sea after their overloaded boat sank in the latest deadly migrant tragedy to hit the Mediterranean, arrived in Malta. The sinking killed more than 30, most of them women and children, when the boat packed with people desperate to reach European shores went down off Malta near the Italian island of Lampedusa, according to officials. ©BELGA/AFP/M.Mirabelli        

De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European a fost implicat activ în adoptarea noii legislații privind imigrația. Pe 24 septembrie, Comisia Europeană va prezenta în cadrul comisiei pentru libertăți civile raportul său anual privind imigrația și azilul. Acesta subliniază necesitatea consolidării acțiunii UE și a statelor membre în domeniu și consolidarea eforturilor de combatere a traficului de ființe umane.

Kurdish Peshmerga fighter holds a position at a frontline where heavy clashes against Islamic States (IS) fighters take place        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Asasinarea jurnaliștilor James Foley și Steven Sotloff și a lucrătorului umanitar David Haines de către așa-numitul stat islamic au fost condamnate de PE, în rezoluția votată joi. UE trebuie să își folosească toate instrumentele pentru a ajuta autoritățile din Irak să combată statul islamic, inclusiv prin asistență militară potrivită, au spus deputații, cerând comunității internaționale să taie resursele acestuia și subliniind că doar în Siria conflictul poate fi soluționat doar politic.