Noul program Erasmus+: mai multe oportunități

Un buget mai mare și mai multe oportunități pentru persoanele dezavantajate - descoperiți noul program Erasmus+.

O fată cu sindrom Down zâmbește în fața unui computer într-o bibliotecă ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock
Parlamentul a aprobat un nou program Erasmus+, mai incluziv ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock

Pe 18 mai Parlamentul European a adoptat programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Erasmus + este un program emblematic al UE, cu succes dovedit în a oferi oportunități tinerilor și a le spori șansele să-și găsească un loc de muncă.

Deputații europeni au negociat 1,7 miliarde de EUR în plus pentru program, aducând astfel bugetul la aproape dublul perioadei 2014-2020. 10 milioane de participanți sunt așteptați să ia parte la activități în alte țări în următorii 7 ani, printre aceștia numărându-se studenți, profesori, învățători și formatori din toate sectoarele.

28 de miliarde EUR

bugetul Erasmus+ 2021-2027

Centrele de excelență profesională, propuse de Parlament, fac parte acum din noul program Erasmus+. Aceste centre internaționale oferă pregătire profesională de calitate pentru persoanele care doresc să dobândească aptitudini căutate în sectoarele cheie.

O altă prioritate a Parlamentului a fost ca programul să devină mai accesibil și mai inclusiv. Acest lucru înseamnă că mai multe persoane din categoriile dezavantajate pot participa și beneficia de cursuri de limbi străine, suport administrativ, oportunități de mobilitate internațională sau cursuri online.

În acord cu prioritățile UE, Erasmus+ se axează pe tranziția verde și pe cea digitală, promovează un stil de viață sănătos și încurajează învățarea pe tot parcursul vieții pentru adulți.

Ce este Erasmus+?


Erasmus+ este un program european ce sprijină educarea și formarea tineretului, precum și sportul în Europa. Acesta a luat naștere în 1987 ca program de schimb de studenți, iar din 2014 oferă și oportunități pentru profesori, stagiari și voluntari de toate vârstele.


Peste 9 milioane de persoane au participat la programul Erasmus+ în primii 30 de ani și aproape 940.000 de persoane au beneficiat de acest program numai în 2019. Domeniul geografic al programului acoperă în prezent 33 de țări (toate cele 27 de state membre ale UE, precum și Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Programul este deschis țărilor partenere din întreaga lume.


Potrivit Comisiei Europene, unul din trei cursanți Erasmus+ primește un post în cadrul companiei în care își face practica, iar după cinci ani de la absolvire, rata șomajului tinerilor care au studiat sau au fost instruiți în străinătate este cu 23% mai mică decât cea a colegilor lor ne-mobili.

Cum puteți să aplicați?


Erasmus+ oferă oportunități atât pentru persoane fizice, cât și pentru organizații din întreaga lume. Cu toate acestea, în funcție de partea de program pentru care doriți să faceți o cerere, procedura de pregătire și de aplicare poate fi diferită. Puteți găsi mai multe informații aici.

Mai multe informaţii

Articole pe același subiect