Distribuiți această pagină: 

Articole 

Foto: Manu Sanchez on Unsplash.        

După seria de atacuri teroriste din Europa în 2015, care este situația curentă? Cine sunt teroriștii? Cum luptă UE împotriva terorismului?

foto        

La câteva zile după atacul terorist de la Londra, ministrul german de interne, Thomas de Maizière, și omologul său francez, Matthias Fekl, au discutat pe 27 martie despre situația securității în UE cu deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile. Ambii au subliniat necesitatea securizării frontierelor externe, a ameliorării schimbului de informații între state și a abordării noilor provocări precum radicalizarea și terorismul.

Passport control illustration        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Toți cetățenii UE și din state terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în bazele de date, cum ar fi cea a documentelor furate, conform regulamentului votat joi. Noile reguli au fost agreate cu Consiliul la 5 decembrie 2016.

Pe fondul eforturilor UE de coagulare a acţiunilor antiteroriste, eurodeputaţii şi experţii se pronunţă asupra a cinci dintre dezbaterile-cheie.
       

În jur de 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict și s-au alăturat grupurilor teroriste. Atât luptătorii străini aspiranți cât și cei care se întorc, reprezintă o amenințare la securitatea UE. Parlamentul lucrează în prezent la rapoarte care să incrimineze pregătirile atacurilor teroriste și să verifice cetățenii europeni care intră și care părăsesc UE. Vizionați clipul video pentru a afla mai multe despre eforturile Parlamentului în legătură cu combaterea terorismului.

Noi măsuri împotriva teroriștilor: eurodeputații votează o nouă directivă        

Radicalizarea cetățenilor UE și misiunile de luptă în Siria și Irak reprezintă amenințări tot mai mari: cele mai multe dintre recentele atacuri teroriste din Europa au fost comise de teroriști pregătiți acasă. În cazul unora dintre ele, s-a dovedit chiar că a fost vorba despre returnarea unor „luptători străini”. Parlamentul a adoptat pe 16 februarie noi reguli pentru combateera terorismului care propun incriminarea actelor pregătitoare și verificări mai stricte la granițele UE.

Articole 

Comunicat de presă 

Agenția Europeană pentru cooperare în domeniul poliției Europol va putea curând să intensifice eforturile pentru a lupta împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor infracțiuni și să răspundă mai repede amenințărilor, datorită noilor reguli de guvernare aprobate de Parlament miercuri. Noile puteri vor fi însoțite de asigurări solide privind protecția datelor și de instrumente de control democratic.

Airport Check-In Counters With Passengers        
Comunicat de presă 

Comunicat de presă 

Noua directivă privind datele din registrul cu numele pasagerilor (PNR) în UE, creat pentru prevenirea, detectarea, investigarea și aducerea în justiție a infracțiunilor teroriste și a celor deosebit de serioase a fost aprobată de Parlament joi. Această directivă va obliga companiile aeriene să dea autorităților naționale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terțe către UE și viceversa.

Clauza de apărare reciprocă a UE: ce spune Tratatul și ce înseamnă aceasta în practică.        

În urma atacurilor teroriste de la Paris, în noiembrie, Franța a cerut celorlalte țări din UE susţinere, prin activarea pentru prima dată a unei clauze de "ajutor și asistență" din tratate. Într-o rezoluție adoptată pe 21 ianuarie, eurodeputații au spus că această cooperare ar trebui să consolideze securitatea și apărarea euroepană și au cerut un rol mai important pentru instituțiile UE. Verificaţi infograficul nostru și aflaţi mai multe despre textul legal și implicațiile practice.

Experții și-au împărtășit opiniile în legătură cu noile legi privind controlul achiziționării și al deținerii de arme ©AP Images/ European Union-EP:        

După atacurile teroriste petrecute în noiembrie în Paris, Comisia Europeană a propus legi noi pentru ca armele să nu ajungă în mâini nepotrivite. Marți, la Parlamentul European a avut loc o audiere în care eurodeputații din comisia pentru piața internă au dezbătut propunerile Comisiei Europene despre controlul achiziționării și al deținerii de arme în Europa.

"Je suis Bruxelles" at the display of Parliamentarium        

Atacurile de la Bruxelles din 22 martie nu au fost primele de acest fel din Europa. Occidentul a fost vizat de teroriști și a înțeles încă o dată necesitatea cooperării cât mai strânse în combaterea terorismului în UE. În acest context, deputații europeni vor dezbate în plen pe 12 aprilie, cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului, strategiile de combatere a terorismului.

MEPs debated the increased terrorism threat with the European Council and European Commission        

Deputații europeni au discutat despre cel mai bun mod de a aborda amenințarea în creștere a terorismului. În timpul dezbaterii de joi dimineață, vorbitorii au subliniat importanța schimbului de informații, precum și necesitatea consolidării controalelor la frontieră, și au cerut statelor membre să-și intensifice colaborarea.

 ©AP Images/ European Union-EP        

Rețelele criminale mari și cele teroriste reprezintă o amenințare pentru noi toți. Oficiul European de Poliție, Europol, ajută statele membre în lupta lor împotriva criminalității internaționale și terorismului. Totuși, cum amenințările evoluează, guvernele au convenit să aducă la zi capacitățile Europol de combatere a terorismului. Comisia pentru libertăți civile votează privind noile competențe Europol luni (30/11).

Controlul de pașapoarte la punctul vamal  Roszke, în Ungaria;        

După aproape două săptămâni de la atacurile din Paris, problema luptei contra terorismului rămâne în centrul atenției Parlamentului European. Luni, pe 30 noiembrie, și marți, 1 decembrie, membrii comisiei parlamentare pentru libertăți civile au discutat despre strategia necesară la nivelul UE pentru intensificarea luptei împotriva oragizației teroriste Statul Islamic.

Articole 

Ceremonia de comemorare a victimelor atacurilor de la Paris.        

Membrii și personalul Parlamentului au intonat imnul național francez și au ținut un minut de reculegere, marți, într-o ceremonie în camera plenară, pentru a comemora victimele actelor teroriste de săptămâna trecută, de la Paris. „Atacurile de la Paris reprezintă un atac asupra libertăților noastre, împotriva valorilor europene și modului nostru de viață, un atac împotriva tuturor. În durerea noastră, noi, europenii, stăm umăr la umăr cu poporul francez", a afirmat președintele Martin Schulz.

Comunicat de presă 

Discursul politic plin de emfază care pune semnul egal între refugiați și teroriști nu face decât să stimuleze ura și deziluzia care îi inspiră pe cei care se alătură grupurilor teroriste, au spus deputații miercuri. În loc să permită libertăților și toleranței europene să se erodeze, statele UE mai bine s-ar strădui să întărească securitatea, crescând cooperarea în domeniul schimbului de date și investind în capacități și tehnologie pentru a lupta împotriva terorismului, spun deputații.

Interviu cu Rachida Dati.        

În jur de 5.000 de europeni s-au alăturat grupărilor teroriste pentru a lupta în Irak și Siria, fapt ce arată că problema luptătorilor străini este o provocare în creștere pentru UE.

Ar fi capabil un Europol mai puternic să împiedice atacurile teroriste şi să distrugă ciber-jihadiştii din faşă? Răspunsurile le aflăm de la directorul Rob Wainwright.
       

„Situația securității în Europa s-a schimbat dramatic în anii recenți”, a spus Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), președintele comisiei pentru libertăți civile, după audierea privind combaterea terorismului și provocările la adresa securității interne UE. Audierea, derulată pe 14 aprilie, a reunit deputați europeni și experți într-o dezbatere privind amenințările teroriste, instrumentele politice UE și combaterea extremismului și radicalizării.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe german, în timpul schimbului de opinii despre provocările curente în cadrul comisiei de afaceri externe, Parlamentul European        

În umbra atacurilor teroriste de săptămâna trecută din Paris, comisia pentru afaceri externe l-a întâmpinat pe ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta repercusiunile internaționale. Steinmeier a remarcat că „nu există rețete evidente pentru combaterea terorismului” și a subliniat că „o singură acțiune militară nu va fi suficientă pentru a depăși problema.”

Articole