Combaterea terorismului: vot privind actualizarea puterilor Europol 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Infografic despre Europol  

Europol (Oficiul European de Poliție) ajută statele membre UE să lupte împotriva terorismului și infracțiunilor grave.

În momentul de față, Parlamentul European lucrează asupra unor reguli noi, care doresc să aducă la zi capabilitățile antiteroriste ale agenției.

Europol și-a început activitatea în 1999 și a devenit agenție UE în 2010. Este agenția UE de aplicare a legii. Ajută autoritățile naționale cu schimburi de informații privind activitățile infracționale și evaluează noile amenințări. Nu are puteri directe de a face investigații în statele UE sau de a aresta suspecți.

Europol sprijină autoritățile naționale de aplicare a legii în combaterea formelor grave de criminalitate internațională și a terorismului: traficul cu droguri, traficul de persoane, criminalitatea cibernetică etc. În fiecare an au loc în UE pentru 18.000 de investigații transfrontaliere. Cele 900 de persoane angajate de Europol lucrează la sediul agenției, în Haga, Olanda.

Noi puteri

Conform noilor reguli, unitățile specializate vor putea fi înființate mai ușor, pentru o reacție mai rapidă la amenințările noi. Vor exista reguli mai clare pentru centre precum Centrul European Antiterorist, care și-a început activitatea pe 1 ianuarie 2016. În unele cazuri, vor avea loc schimburi de informații cu companiile private (de exemplu, Europol va putea contacta Facebook pentru a cere închiderea unei pagini administrate de ISIS).

Noile reguli sunt conforme cu garantarea consolidată a protecției datelor și coexistă cu instrumentele de control democratic.

Acordul la care au ajuns Parlamentul și Consiliu, pe 26 noiembrie 2015 a fost aprobat de comisia pentru libertăți civile pe 30 noiembrie.