Cum să oprim terorismul: măsurile UE (infografic) 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Combaterea terorismului necesită abordarea unor chestiuni precum luptătorii străini, controalele la frontieră, reducerea finanțării. Detalii despre politicile UE de combatere a terorismului.

Securitatea reprezintă o preocupare majoră pentru europeni, 77% dintre aceștia își doresc ca UE să depună mai multe eforturi pentru combaterea terorismului.

Din 2015 încoace, numărul atacurilor teroriste inspirate de religie a crescut în UE.

Măsurile UE de prevenire a unor noi atacuri variază de la controalele mai amănunțite la frontierele Europei, la o mai bună cooperare polițienească și judiciară în ceea ce privește urmărirea suspecților și a făptașilor, reducerea finanțării terorismului, combaterea crimei organizate, abordarea radicalizării și altele. Aflați mai multe detalii din infografic.


Ameliorarea controalelor la frontieră


Pentru a garanta securitatea în zona Schengen, în aprilie 2017 au fost introduse controale sistematice la frontierele externe ale UE pentru toate persoanele care intră în Uniune - inclusiv cetățenii UE.

Pentru a înregistra călătoriile cetățenilor din afara spațiului Schengen și pentru a accelera controalele, un nou sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor a fost aprobat de către deputații și miniștrii UE în noiembrie 2017. Se estimează că aceste noi controale la frontierele externe vor deveni pe deplin funcționale începând cu anul 2020.

Călătorii care nu au nevoie de viză vor fi verificați în viitor înainte de a ajunge în UE, cu sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Examinarea va începe din 2021.

Pentru a împiedica circulația liberă a teroriștilor pe teritoriul UE, câteva state membre au introdus controale temporare la frontieră. Parlamentul European consideră că reintroducerea controalelor la frontiere este nejustificată și constituie un pericol pentru spațiul Schengen, de aceea dorește introducerea acestora doar în cazuri excepționale.

Aflați mai multe despre spațiul Schengen aici.


Securitatea frontierelor externe ale UE

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a UE va avea o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în 2027 pentru a garanta siguranța celor 13.000 km de frontiere externe pe uscat și aproape 66.000 km pe mare. Noile rezerve permanente ar putea, la cererea unei țări din UE, să efectueze controale la frontiere și să gestioneze migrația, dar și să lupte împotriva criminalității transfrontaliere.

Oprirea luptătorilor teroriști străini

Începând cu anul 2015, numărul de atacuri teroriste „inspirate de religie” a crescut și se estimează că aproximativ 5.000 de europeni au călătorit în zonele de conflict din Siria și Irak pentru a se alătura grupurilor teroriste jihadiste.

Pentru a incrimina acte precum pregătirea sau călătoria în scopuri teroriste, precum și organizarea sau facilitarea acestor călătorii, Europa a instituit o lege europeană privind terorismul care, împreună cu noile controale la frontierele externe, va contribui la combaterea fenomenului luptătorilor străini.

Numărul luptătorilor teroriști străini a scăzut semnificativ începând cu 2015. Pe măsură ce statul islamic devine mai slab, acesta îi îndeamnă pe adepții săi să efectueze atacuri de tip „actor singular” în țările lor de origine, în loc să se deplaseze la așa numitul califat, potrivit Europol.


 

Utilizarea datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul

Companiile aeriene care operează zboruri către și dinspre UE sunt obligate să transmită autorităților naționale date despre călătorii lor, precum numele, datele de călătorie, itinerarul și metoda de plată.

Aceste date, așa-numite PNR, sunt utilizate pentru prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Negocierile au durat mai mult de cinci ani, iar Parlamentul a insistat asupra garanțiilor pentru datele sensibile (care dezvăluie originea rasială, religia, opinia politică, sănătatea sau orientarea sexuală) și protecția datelor.

Aflați mai multe din dosarul nostru privind registrul cu numele pasagerilor.


 

Îmbunătățirea schimbului de informații

De multe ori criminalii și teroriștii utilizează identități multiple pentru a se sustrage autorităților de poliție de frontieră și de aplicare a legii. Aceste cazuri demonstrează importanța unui schimb eficient de informații între diferitele autorități (organe de drept, justiție, informații) din țările UE.

Noi norme de consolidare a sistemului de informații Schengen (SIS) au fost adoptate în 2018, introducând noi tipuri de alerte pentru cazurile legate de activitățile teroriste. Baza de date permite polițiștilor și gărzii de frontieră să acceseze și să consulte alertele despre persoanele căutate sau dispărute și despre bunurile pierdute sau furate.

Pentru a utiliza bazele de date existente și viitoare într-un mod mai inteligent și mai bine orientat, sistemele informatice ale UE care ajută la gestionarea frontierelor, securității și migrației ar trebui să permită schimbul de date. Această nouă interoperabilitate ar trebui să devină operațională după 2023 și să ofere o interfață unică pentru căutări, precum și un serviciu biometric de potrivire pentru a facilita identificarea.

Europol, agenția polițienească a UE, sprijină schimbul de informații dintre autoritățile naționale de poliție. În mai 2016, Parlamentul a fost de acord să ofere Europol mai multe competențe pentru a intensifica lupta împotriva terorismului și a aprobat înființarea unor unități specializate, cum ar fi Centrul european de combatere a terorismului, lansat la 25 ianuarie 2016.

Combaterea finanțării terorismului

O măsură eficientă pentru a opri teroriștii este reducerea surselor de venit ale acestora. Pentru a spori transparența și a reacționa la evoluțiile tehnologice precum monedele cibernetice, UE a actualizat, în 2018, legislația împotriva spălării banilor. Noile reguli vor aduce, de asemenea, mai multă transparență în privința proprietarilor companiilor.

Spălarea banilor este o infracțiune penală în toate țările UE, însă definițiile și sancțiunile variază. Noile reguli de combatere a finanțării infracțiunilor vor elimina aceste lacune.


Se estimează că activitățile infracționale din Europa generează aproximativ 110 miliarde de euro în fiecare an. Cu toate acestea, doar 1,1% din încasările din infracțiuni sunt confiscate definitiv. În octombrie 2018 au fost adoptate noi norme pentru a facilita înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma infracțiunilor.


Aceste reguli vor intra în vigoare începând cu anul 2020.

Reducerea accesului la armele periculoase


UE face tot posibilul pentru ca armele periculoase să nu cadă în mâinile persoanelor nepotrivite. Directiva revizuită privind armele de foc a eliminat lacunele juridice care au permis terorismului să folosească arme reconvertite, de exemplu în atacurile de la Paris din 2015. Regulile cer țărilor UE să aibă un sistem de monitorizare adecvat, păstrând în același timp excepții pentru vânători, muzee și colecționari.

Marea majoritate a atacurilor teroriste din UE au fost săvârșite cu ajutorul unor bombe pregătite la domiciliu. Datorită noilor reguli, adoptate de Parlamentul European în aprilie 2019, teroriștilor le-ar fi mult mai greu să obțină ingredientele necesare preparării explozivilor.

Prevenirea radicalizării

Teroriștii și extremiștii folosesc internetul pentru a răspândi propaganda și radicalizarea. Parlamentul dorește să oblige companiile online, precum Facebook sau YouTube, să elimine conținutul terorist în termen de o oră de la avertizarea venită de la autoritățile relevante.

Aflați mai multe despre modul în care UE promovează securitatea informatică.

Radicalizarea și contracararea acesteia s-au numărat printre activitățile centrale ale comisiei speciale pentru terorism, care și-a încheiat activitatea de un an în decembrie 2018. Parlamentul sugerează o listă de predicatori de ură a UE ce urmează să fie supravegheați, deoarece aceștia pot funcționa nedetectați în cazul în care se deplasează dintr-un stat membru în altul. Europarlamentarii recomandă, de asemenea, segregarea deținuților radicalizați în închisori, precum și formarea specifică privind radicalizarea pentru UE și funcționarii statelor membre.

Majoritatea atacurilor teroriste din Europa au fost comise de teroriști formați în Europa, europeni ce au fost născuți în UE și radicalizați fără a părăsi teritoriul european. Prin urmare, Parlamentul a propus, în 2015, măsuri de combatere a radicalizării și a extremismului în penitenciare și online, prin utilizarea educației și a incluziunii sociale.

Valoarea adăugată a UE

UE este principalul forum de cooperare și coordonare între statele membre în lupta împotriva terorismului, chiar dacă combaterea criminalității și asigurarea securității sunt, într-o mare măsură, responsabilitatea țărilor.

Deputații europeni decid, împreună cu miniștrii UE, cu privire la principalele legi UE privind combaterea terorismului. În mod tradițional, Parlamentul se asigură că drepturile fundamentale și protecția datelor sunt respectate.

Securitatea UE reprezintă una dintre prioritățile instituțiilor europene. Strategia UE de combatere a terorismului se bazează pe patru componente: prevenirea, protejarea, urmărirea și reacția. Cadrul actual pe care Comisia Europeană îl urmează în propunerile sale este Agenda europeană privind securitatea 2015-2020, care are drept scop facilitarea cooperării dintre țările UE în lupta împotriva terorismului, crimei organizate și criminalității informatice. UE depune eforturi, de asemenea, pentru consolidarea securității în cooperare cu țările terțe.