De ce este importantă securitatea cibernetică? Cât costă atacurile cibernetice?

De la furturi de date până la spitale blocate, atacurile cibernetice pot avea consecințe nefaste. Aflați mai multe despre securitatea cibernetică și importanța acesteia.

Atacurile cibernetice sunt în creștere. În formele grave ele pun în pericol viața și mijloacele de trai ale oamenilor.

Transformarea digitală a economiei și a societății a accelerat în ultimii ani, dând naștere la noi oportunități, dar și unor noi provocări, cum este securitatea cibernetică. Pe măsură ce viețile noastre depind tot mai mult de tehnologii digitale, atacurile cibernetice devin tot mai costisitoare. Securitatea cibernetică a devenit foarte importantă și o prioritate majoră pentru UE.

O dependență puternică de tehnologiile digitale


Printre domeniile care se bazează în mare măsură pe rețele și sisteme informatice și care sunt astfel cele mai expuse riscului de atacuri cibernetice se numără transportul, energia, sănătatea, telecomunicațiile și infrastructura digitală, băncile și piețele financiare, securitatea, procesele democratice, spațiul și apărarea. Dar securitatea cibernetică vizează și dispozitivele personale, sistemele de operare și alte dispozitive conectate la internet, precum sistemele de alarmă și chiar unele frigidere mai noi.

Utilizarea soluțiilor digitale este în continuă creștere, iar munca la distanță, cumpărăturile online și contactul cu cei apropiați prin intermediul internetului au crescut rapid în timpul pandemiei. Aceste soluții pot fi benefice pentru consumatori, pot susține economia și redresarea post-Covid. Totuși, s-a înregistrat și o creștere proporțională a activităților digitale rău intenționate.


Aflați mai multe despre amenințările cibernetice principale.

22,3 miliarde

Numărul estimat al obiectelor conectate la internet ce vor fi în folosință până în 2024.

Definiții

  • Atacurile cibernetice sunt încercări de a folosi abuziv informațiile, prin furt, distrugere sau publicare cu scopul de a perturba sau distruge sistemele și rețelele de calculatoare.
  • Securitatea cibernetică include securizarea datelor și comunicațiilor, tehnologia de operare și platformele informatice necesare asigurării securității sistemelor digitale.
  • Apărarea cibernetică include securitatea cibernetică, analiza amenințărilor, precum și strategiile de protecție împotriva amenințărilor îndreptate împotriva cetățenilor, instituțiilor sau guvernelor.

Amenințări cibernetice în UE: costuri personale și pentru societate


Costul economic al criminalității cibernetice


Atacatorii pot folosi portaluri de „phishing” și emailuri cu linkuri sau fișiere atașate malițioase pentru a fura date bancare sau pentru a șantaja organizații după ce le blochează sistemele informatice și datele.

La baza pieței digitale unice a UE stă un spațiu virtual sigur: dacă oamenii se simt în siguranță online acest lucru permite realizarea întregului potențial al pieței. Conform unui sondaj UE publicat în mai 2022, 28% dintre companiile mici și mijlocii europene s-au confruntat cu criminalitatea cibernetică în 2021.

Aflați cum vă puteți proteja de criminalitatea cibernetică.

5,5 trilioane

Costul anual al criminalității cibernetice asupra economiei globale în 2020 - dublul costului din 2015 - conform estimărilor Comisiei

Impactul asupra democrației


Pagubele produse de atacurile cibernetice se întind dincolo de economie și finanțe, ele afectând fundamentele democratice ale UE și amenințând funcționarea normală a societății. De exemplu, campaniile de dezinformare și manipulare sunt folosite în războiul cibernetic. Raportul Threat Landscape 2022 al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) menționează roboți care pretind a fi persoale reale și care inundă agențiile guvernamentale cu comentarii false. Răspândirea deepfake-urilor și a dezinformării bazate pe inteligență artificială slăbește credibilitatea și încrederea în informație, mass-media și jurnalism.

Atacuri cibernetice împotriva păcii și securității


Atacurile cibernetice, desfășurate concomitent cu dezinformarea, presiunile economice sau atacuri armate convenționale, pun la încercare reziliența statelor și instituțiilor democratice, atentând în mod direct la pacea și securitatea UE. Conform ENISA, în timpul războiului rus în Ucraina atacurile cibernetice au loc în paralel cu acțiunile militare convenționale. Hackerii urmăresc să distrugă sau să perturbe funcționarea agențiilor guvernamentale și a entităților ce țin de infrastructura esențială, și de asemenea să submineze încrederea publicului în conducerea țării.

Consecințe pentru serviciile esențiale și sectoarele critice


Servicii esențiale și critice, cum ar fi transporturile, energia, sănătatea și sectorul financiar, au devenit tot mai dependente de tehnologii digitale. Acest lucru, coroborat cu creșterea numărului de obiecte fizice conectate la internetul lucrurilor, poate avea consecințe directe, inclusiv transformarea securității cibernetice într-o problemă de viață și de moarte.

De la atacuri cibernetice asupra spitalelor, forțându-le să amâne proceduri medicale urgente, la atacuri asupra rețelelor de electricitate și rezervelor de apă - atacatorii pun în pericol furnizarea de servicii esențiale. Atacurile cibernetice pot afecta milioane de oameni în același timp - de exemplu, un atac de tip ransomware din mai 2021 a blocat majoritatea serviciilor de sănătate din Irlanda pentru câteva ore, iar repercusiunile s-au resimțit câteva săptămâni după atac. Pe măsură ce automobilele și casele devin tot mai conectate, acestea ar putea fi la rândul lor amenințate sau exploatate în moduri neprevăzute.

Acțiunea UE pentru securitate cibernetică

Companiile și organizațiile din UE cheltuiesc semnificativ mai puțin pe securitatea cibernetică decât echivalentele lor din SUA. Pentru a ne asigura că spitalele, băncile și furnizorii de energie sunt în siguranță și că democrația și instituțiile noastre funcționează, UE trebuie să investească într-o securitate cibernetică solidă pentru serviciile esențiale și infrastructura critică și să actualizeze legislația la nivelul UE.


Uniunea Europeană lucrează la întărirea securității cibernetice. În noiembrie 2022, Parlamentul a adoptat directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (NIS2), care stabilește reguli cuprinzătoare pentru a consolida reziliența la nivelul UE. Tot în noiembrie 2022 deputații europeni au adoptat legi pentru a crește rezistența sectorului financiar al UE la atacurile cibernetice prin actul privind reziliența operațională digitală (Dora).

Mai multe despre cum prefigurează UE lumea digitală