Ziua Internațională a Femeii 2021: femei în prima linie împotriva Covid-19 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Parlamentul European evidențiază rolul primordial al femeilor pe durata crizei Covid.

Ziua Internațională a Femeii 2021  

Femeile sunt în prima linie a luptei cu pandemia de coronavirus, printre altele, și pentru că sunt majoritare în sectorul sanitar. Dar ele se numără și printre categoriile cele mai afectate, adesea având locuri de muncă precare sau nesigure, în sectoare care au dispărut ori s-au transformat din cauza crizei. În plus, lockdown-urile repetate au dus la creșterea violenței domestice. Eurodeputații fac un apel ca aceste inegalități să fie combătute.

Aflați care este impactul pandemiei asupra femeilor, în cifre. 

Parlamentul va celebra Ziua Internațională a Femeii în sesiunea plenară din 8 martie. Cu această ocazie vor fi proiectate mesaje video din partea vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, și premierului Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Urmăriți live sesiunea plenară din 8 martie de la ora 17:00 CET (18:00 ora României).

Femei în lupta cu Covid-19


Pentru a crește gradul de conștientizare a situațiilor cu care se confruntă femeile în timpul crizei, comisia FEMM marchează Ziua Internațională a Femeii 2021 printr-o reuniune interparlamentară: „Suntem puternice: femeile conduc lupta împotriva Covid-19” pe 4 martie.

Președintele PE, David Sassoli, și Președinta CE, Ursula von der Leyen, vor deschide evenimentul, care va fi găzduit de președinta FEMM, Evelyn Regner. Printre participanți se numără: Helena Dalli, comisarul european pentru egalitatea de gen și președintele grec, Ekaterini Sakelaropoulou.

Într-o dezbatere cu tema „Femei în prima linie și lecții învățate din gestionarea crizei”, femei lideri politici, lucrători în domeniul sănătății și experți în egalitatea de gen vor împărtăși cu eurodeputați și parlamentari experiențe personale și bune practici de emancipare a femeilor (empowerment) în timpul crizelor.

Urmăriți live pe 4 martie de la 9:00 CET (10:00 ora României)

Pe 3 martie, un seminar dedicat femeilor din domeniul științei și celor din serviciile de asistență, va pune față în față cercetătoare din industria farmaceutică, experți în egalitatea de gen, lucrători în domeniul medical și social cu deputați din Parlamentul European.

Participați la discuție pe social media


Pe 8 martie, președinta Comisiei FEMM, Evelyn Regner, va fi live pe Facebook pentru a răspunde întrebărilor despre stadiul actual al egalității de gen în Uniunea Europeană și despre cum pandemia a înrăutățit situația femeilor.

Participați live pe Facebook pe 8 Martie la ora 11:00 CET (12:00 ora României).

Doamna Regner va avea o discuție live pe Instagram cu Anja Rubik, în legătură cu drepturile sexuale și de reproducere ale femeilor și cu poziția Parlamentului referitoare la interzicerea de facto a avortului în Polonia. Anja Rubik este cunoscută ca influencer de origine poloneză.

Alăturați-vă dezbaterii live pe 8 martie la ora 12:00 CET (13:00 ora României).


Citiți mai multe despre lupta Parlamentului pentru egalitatea de gen și despre principalele etape din UE.

Urmăriți evenimentele pe rețelele sociale: 
  • #IWD2021EP 
  • IWD2021 
  • #InternationalWomensDay