Femeile din Parlamentul European (infografic)

Femeile trebuie să joace un rol important în politică. Aflați mai multe despre femeile din Parlamentul European din infograficele de mai jos.

Deși Parlamentul European luptă pentru egalitatea de gen, încă sunt mai puține femei decât bărbați implicate în politică și în viața publică la nivel local, național și european, după cum indică datele recente.

În decursul anilor, numărul femeilor din Parlamentul European a crescut. Doar 31 de femei au fost deputate europene din anul 1952 până la primele alegeri directe în 1979. După aceste alegeri, 15,9% dintre europarlamentarii aleși au fost femei. Pe parcursul anilor procentului femeilor alese în Parlamentul European a crescut vertiginos. În februarie 2024 acest procent era de 39,8%. Dintre eurodeputații români, doar 15,2% erau femei în 2023.

La viitoarele alegeri europene din 9 iunie, alegătorii vor decide câte femei vor fi membre în Parlamentul European pentru următorii cinci ani.

Înscrieți-vă să primiți notificări să votați pentru a nu rata momentul alegerilor.

Infografic ce prezintă creșterea proporției femeilor alese în Parlamentul European din 1979 până în 2024.
Ponderea femeilor în Parlamentul European

În ce privește reprezentarea femeilor în Parlamentul European, aceasta este peste media parlamentelor naționale la nivel mondial și totodată peste media parlamentelor naționale din UE.

Începând cu ianuarie 2022 Parlamentul este prezidat de o femeie: eurodeputata malteză Roberta Metsola. În prezenta legislatură, șase dintre cei 14 vicepreședinți sunt femei, mai mult decât în mandatul trecut în care au fost cinci vicepreședinți.

Infografic ce prezintă numărul actual al femeilor în poziții de top la Parlamentul European.
Femei în poziții de conducere la Parlamentului European

În 2019 două instituții UE au spart plafonul de sticlă și au învestit pentru prima dată femei în funcția de președinte.

Ursula von der Leyen a devenit președinta Comisiei Europene, iar printre comisari se numărau 12 femei și 14 bărbați.


În același an, Christine Lagarde a fost numită președintă a Băncii Centrale Europene cu susținerea Parlamentului, care a cerut ca femeile să fie mai prezente în funcțiile de conducere din domeniul economic și monetar.
În 2023 zona de decizie economică rămâne un domeniu în care UE are încă rezultate modeste în ceea ce privește egalitatea de gen și reprezentarea femeilor.

Mai multe despre drepturile femeilor și egalitatea de gen