Infracțiunile transfrontaliere: „O provocare europeană are nevoie de o soluție europeană”

După un an și jumătate de activitate, comisia specială pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani își prezintă raportul final. Raportorul Salvatore Iacolino (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), ne-a spus într-un interviu că recomandările comisiei nu trebuie să rămână doar pe hârtie. Votul raportului a avut loc pe 18 septembrie.

Salvatore Iacolino
Salvatore Iacolino: Mafia nu este legată de zonele geografice.

În UE există 3.600 de organizații criminale internaționale. Care sunt prioritățile prezentate în raportul comisiei, după 18 luni de activitate?


Principala provocare a Uniunii Europene este dezvoltarea cooperării juridice și coordonarea politicilor naționale. Trebuie să avem un singur cadru legal: o sentință pronunțată într-un stat membru trebuie aplicată și în celelalte. Un exemplu bun este condamnarea „asocierii mafiei”, care acum există doar în Italia.


Putem vorbi de o mafie europeană?


Mafia nu este legată de zonele geografice. În Germania, cel mai mari organizații criminale sunt turcești sau rusești. De aceea, o provocare europeană are nevoie de o soluție europeană.


Una din cele mai mari realizări ale UE a fost piața unică. Dar trebuie să facem în așa fel ca o companie condamnată pentru corupție într-un stat să nu poată participa la contractele publice în întreaga UE.


O mare parte din raport se referă la aspectele financiare ale organizațiilor criminale.


Trebuie să atacăm bunurile infractorilor, să interzicem secretul bancar și să eliminăm din UE paradisurile fiscale. De aceea este importantă dezvoltarea unei guvernări bancare puternice. Ce am scris în raport nu trebuie să rămână doar pe hârtie.