Rachida Dati despre radicalizarea cetățenilor UE: „Răspunsul trebuie să fie neapărat unul european”  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Interviu cu Rachida Dati  

În jur de 5.000 de europeni s-au alăturat grupărilor teroriste pentru a lupta în Irak și Siria, fapt ce arată că problema luptătorilor străini este o provocare în creștere pentru UE.

Un raport cu privire la prevenirea radicalizării și a recrutării cetățenilor europeni de către grupările teroriste a fost votat luni, în comisia pentru libertăți civile. Înaintea votului, am întrebat-o pe raportoarea Rachida Dati (PPE, FR) de ce este important să abordăm acest fenomen la nivelul UE.

Lupta împotriva terorismului rămâne o competență de bază a statelor membre. De ce astăzi este nevoie de o abordare europeană?

În ultimii doi ani, în diferite țări au avut loc atacuri teroriste efectuate de cetățeni europeni radicalizați. În aceste țări și în altele din UE există focare de europeni radicalizați. Datorită spațiului Schengen, cetățenii europeni circulă liber.

Ne confruntăm cu o amenințare care ne afectează pe toți, din acest motiv răspunsul trebuie să fie în mod necesar unul european. Acest lucru nu înseamnă mai puține competențe pentru statele membre, dar mai multă coordonare și colaborare.

Raportul dumneavoastră abordează mai mult prevenirea radicalizării, decât represiunea: care sunt măsurile pe care le propuneți?

Mult timp, politicile noastre au fost doar reactive, dar trebuie de asemenea să lucrăm în amonte: împingerea contra-argumentelor noastre către cele ale teroriștilor online, urmărirea penală a giganților internetului pentru a îi obliga să șteargă conținutul ilegal, separarea deținuților radicalizați din închisori, angajarea în dialog cu diferite comunități religioase, prevenirea radicalizării prin educație, combaterea terorismului prin canale de finanțare, prin garantarea unei transparențe mai mari cu privire la fluxurile financiare externe.

Potrivit raportului, internetul este unul dintre vectorii din spatele radicalizării. Știm că o mulțime de date cu caracter personal sunt deja colectate online. Avem nevoie să mergem mai departe?

Este mai puțin o chestiune de a adopta măsuri noi de supraveghere, decât de punere în aplicare în mod corespunzător a celor deja existente și, mai presus de toate, schimbul de informații pe care îl avem cu partenerii europeni.

Cea mai mare problemă cu internetul este publicarea și proliferarea conținutului ilegal. „Giganții Internetului” trebuie să accepte responsabilitatea lor: dacă nu cooperează sau nu se arată doritori, eu propun ca ei să se confrunte cu acuzații penale.

Următorii pași

Dacă se adoptă raportul, aceasta va fi dezbătut de eurodeputați în plen.