Eurodeputații dezbat în plen strategiile de combatere a terorismului 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

"Je suis Bruxelles": la centrul pentru vizitatori al Parlamentului European  

Atacurile de la Bruxelles din 22 martie nu au fost primele de acest fel din Europa. Occidentul a fost vizat de teroriști și a înțeles încă o dată necesitatea cooperării cât mai strânse în combaterea terorismului în UE. În acest context, deputații europeni vor dezbate în plen pe 12 aprilie, cu reprezentanți ai Comisiei și Consiliului, strategiile de combatere a terorismului.

Dezbaterea este programată pentru ora 15.00 CET și poate fi urmărită în direct.


„Cetățenii europeni așteaptă pe bună dreptate acțiuni concrete din partea guvernelor și UE pentru combaterea terorismului. Acestea trebuie să acopere fiecare aspect al amenințării, de la prevenire la protecție și urmărirea penală”, a declarat vicepreședinta Parlamentului European Sylvie Guillaume (S&D, Franța) în urma summit-ul extraordinar organizat de miniștrii de justiție din UE după evenimentele de la Bruxelles.

 

Atacurile de la Madrid în 2004 și Londra în 2005 au marcat un punct de cotitură în strategia UE de combatere a terorismului în curs de adoptare în acea perioadă. Atacurile de la Paris din 2015 au accelerat această tendință. Parlamentul lucrează în prezent la două propuneri prezentate de Comisie la sfârșitul anului trecut: o directivă privind combaterea terorismului, care ar incrimina acțiunile pregătitoare, cum ar fi călătoriile în acest scop, și o directivă privind controlul achiziționării și al deținerii de arme, care vizează revizuirea normelor existente.


Se estimează ca aproximativ 5.000 de cetățeni europeni s-au alăturat organizațiilor teroriste în Irak și Siria, și se întorc în calitate de „luptători străini”, reprezentând o amenințare la adresa securității în Europa. Parlamentul a adoptat în noiembrie anul trecut o rezoluție privind prevenirea radicalizării și a recrutării cetățenilor UE. Textul propune modalități de abordare a extremismului on-line, în închisoare și prin educație. Deputații europeni propun, de exemplu, separarea deținuților radicalizați în închisori și cer mai multă transparență în fluxurile financiare externe.


Statele membre trebuie să lucreze împreună și cu țările terțe, au subliniat deputații europeni în timpul unei dezbateri în urma atacurilor de la Paris. În decembrie anul trecut, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la directiva privind registrul cu numele pasagerilor (PNR), cu o măsură ce necesită o colectare, utilizare și păstrare mai sistematică a datelor personale ale pasagerilor companiilor aeriene, inclusiv a datelor privind călătoria și itinerarele, a detaliilor de contact și informațiilor referitoare la plată.


Proiectul de lege urmează să fie aprobat în plen. Deputații europeni insistă că este necesar să nu fie compromise drepturile fundamentale ale cetățenilor și să fie găsit un echilibru între viața privată și siguranță. Votul privind reforma protecției datelor este programat pentru 14 aprilie.


Un mandat mai puternic pentru Europol, Oficiul European de Poliție, care să aducă la zi capacitățile agenției, va fi supus la vot în plen în luna mai. Deputații europeni vor vota în luna aprilie asupra creșterii personalului centrului Europol de combatere a terorismului.


Lupta împotriva terorismului va rămâne pe agenda politică: o serie de alte reguli sunt în curs de pregătire în lunile următoare, inclusiv rapoartele despre sistemul european de informații privind cazierele judiciare și cel referitor la codul frontierelor Schengen.


Citiți dosarul nostru pentru a fi la zi cu reacția Parlamentului la amenințarea teroristă.


Articolul a fost publicat inițial pe 5 aprilie 2016.