Noi măsuri împotriva teroriștilor: eurodeputații adoptă o nouă directivă  

 
 

Distribuiți această pagină: 

Radicalizarea cetățenilor UE și misiunile de luptă în Siria și Irak reprezintă amenințări tot mai mari: cele mai multe dintre recentele atacuri teroriste din Europa au fost comise de teroriști pregătiți acasă. În cazul unora dintre ele, s-a dovedit chiar că a fost vorba despre returnarea unor „luptători străini”. Parlamentul a adoptat pe 16 februarie noi reguli pentru combateera terorismului care propun incriminarea actelor pregătitoare și verificări mai stricte la granițele UE.

Textul, redactat în urma atacurilor teroriste din noiembrie, din Paris, își propune, de exemplu, să incrimineze actele preparatorii, cum ar fi călătoriile în scopuri teroriste.

De ce o nouă directivă privind combaterea terorismului?


Aceasta reprezintă un instrument de combatere a fenomenului de aspirare/întoarcere a luptătorilor străini și a „lupilor singuratici”. Spre exemplu, aproximativ 5.000 de cetățeni europeni s-au alăturat războiului din Siria și Irak, majoritatea acestora fiind din Franța, Marea Britanie, Germania și Belgia.


De asemenea, potrivit unor rapoarte, rata medie în UE a persoanelor returnate este de 20-30%, dar aceasta poate să crească, dacă statul islamic este învins ori slăbit în lunile următoare. În plus, numărul teroriștilor de tipul „lup singuratic” este în creștere: persoanele fizice care pregătesc și/comit un atac terorist „singure” (fără asistență și fără a aparține unui grup) sunt mai greu de urmărit de către autorități.


Textul a fost întocmit de Monika Hohlmeier (PPE, Germania) și a fost aprobat cu 498 voturi pentru, 114 împotrivă și 29 de abțineri. „Am reușit să obținem un echilibru bun între securitate și susținerea drepturilor de bază, pentru că securitatea nu are niciun rost fără drepturi”, a spus dumneaei în cursul dezbaterii din 15 februarie.


Ce măsuri propune noua lege?


Primul aspect important al proiectului este reprezentat de incriminarea actelor teroriste preparatorii, cum sunt: călătoria în scopuri teroriste, de exemplu, deplasarea către Siria pentru a lupta pentru ISIS ori către un alt stat membru, în scopul comiterii unui atac; oferirea sau obținerea unei formări în scop terorist, cum ar fi participarea la o tabără de antrenament în străinătate ori primirea unor instrucțiuni la domiciliu, prin intermediul internetului; furnizarea și colectarea de fonduri care contribuie la finanțarea terorismului; lăudarea terorismului, cum ar fi prin slăvirea atacatorilor ori a actelor lor prin conținut on-line.


Ce urmează?


Statele membre au la dispoziție 18 luni pentru a transpune aceste reguli noi în dreptul național.


Parlamentul a mai aprobat un regulament care consolidează verificarea cetățenilor europeni și a celor din statele terțe la intrarea în UE în baze de date cu documente pierdute sau furate.


Vedeți cele mai importante știri și infograficul nostru, pentru a rămâne la curent cu reacția Parlamentului la amenințarea teroristă.