Schengen: extinderea spațiului european fără frontiere

Schengen, spațiul UE de călătorie fără frontiere, acoperă 29 de țări. Citiți articolul nostru pentru a afla care sunt țările membre și cine ar putea adera în viitor.

Harta spațiului Schengen cu statele membre și statele candidate.
Harta spațiului Schengen

Libera circulație - dreptul de a trăi, studia, munci și ieși la pensie oriunde în UE - este, probabil, cea mai tangibilă realizare a integrării europene. Odată cu instituirea spațiului Schengen în 1995, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale UE.

 

Astăzi, spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu excepția Irlandei, care își menține opțiunea de a rămâne în afara spațiului și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit, precum și a Ciprului care trece printr-un proces de evaluare a nivelului de pregătire pentru a adera la Schengen.

 

Patru țări din afara UE - Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein - au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.

 

Extinderea spațiului Schengen 


Pe 10 noiembrie 2022 Parlamentul și-a dat acordul pentru cererea de aderare a Croației la spațiul Schengen până la finele lui 2022.

În iulie 2023, Parlamentul a cerut Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul lui 2023. Rezoluția a subliniat faptul că ambele țări îndeplinesc criteriile necesare aderării. Pe 30 decembrie 2023, statele UE au decis în unanimitate să aprobe eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime interne cu România și Bulgaria începând cu 31 martie 2024. Discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua în 2024.

Care sunt condițiile de aderare la spațiul Schengen?

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).
A woman facing a departure board inside an airport
Schengen: enlargement of Europe’s border-free area

Controale la frontieră temporare

 

Peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen. Controalele interne la frontieră au fost abolite în această zonă, dar statele și-au păstrat dreptul de a reintroduce controale temporare în cazul unor amenințări serioase la adresa politicilor publice sau securității interne.

 

Din 2015, în urma crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus astfel de controale și chiar le-au prelungit în mai multe rânduri. Pandemia Covid-19 a forțat multe state UE să reintroducă controalele la frontieră pentru a împiedica răspândirea virusului.

 
În decembrie 2021 Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor ce guvernează spațiul Schengen, pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a încuraja folosirea unor măsuri alternative, cum ar fi controale specifice de poliție și o cooperare îmbunătățită a forțelor de poliție.

După ce a analizat și îmbunătățit această propunere, Parlamentul European și-a adoptat poziția pe 20 septembrie 2023 și a decis începerea negocierilor cu Consiliul. Deputații europeni au obiectat în repetate ocazii împotriva reintroducerii frecvente a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE.


Aflați mai multe despre provocările spațiului Schengen și despre măsurile luate pentru întărirea acestuia.

Acest articol a fost publicat inițial în februarie 2018, dar a fost actualizat de mai multe ori de atunci. Ultima actualizare a avut loc în ianuarie 2024.

Articole pe același subiect