Securitatea la frontiere: verificarea călătorilor înainte să ajungă în UE

Călătorii care nu au nevoie de viză ar putea fi verificați în viitor înainte de a ajunge în UE, cu sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (Etias).

Un nou sistem UE de călătorie pentru ameliorarea controalelor la frontieră

Ideea din spatele acestor planuri este de a detecta criminalii, teroriștii sau pe oricine altcineva care ar prezenta riscuri, înainte de a ajunge în UE. Examinarea ar putea începe încă din 2021. Deputații au aprobat joi, 5 iulie, noile planuri.


Cu toate acestea, monitorizarea sistematică nu ar trebui să cauzeze probleme călătorilor obișnuiți. Kinga Gál (PPE, Ungaria), responsabilă cu direcționarea propunerii în Parlament, a declarat: "Va fi o procedură simplă, doar o verificare online, pe care oamenii o pot face înainte de a călători în UE".


Situația actuală


Există o lipsă de informații referitoare la persoanele ce vin din țări care nu au nevoie de viză atunci când călătoresc în UE. În momentul de față, acestea sunt verificate la frontiera Schengen la care sosesc. Decizia de a permite sau de a refuza intrarea este făcută de polițiștii de frontieră, fără ca aceștia să știe dacă persoana este considerată ca reprezentând un risc. Este și mai dificil atunci când oamenii sosesc pe uscat, pentru că singura informație în acest caz este documentul lor de călătorie.


Se estimează că 39 de milioane de călători fără viză din peste 60 de țări vor vizita UE în 2020, comparativ cu 30 de milioane în 2014. Deoarece deschiderea Europei nu ar trebui să pună piedici în calea securității sale, a fost dezvoltat Etias pentru a identifica posibilele probleme de securitate.


Modele similare există deja în țări precum SUA, Canada și Australia.


Ce se va schimba


Oamenii care vin din țări care nu au nevoie de viză pentru a vizita UE vor trebui să completeze un formular electronic înainte de a călători, cu documente de călătorie și date personale, cum ar fi numele, data și locul nașterii, sexul și naționalitatea.


Vor fi, de asemenea, întrebări de fond referitoare la chestiuni precum cazierul judiciar anterior și prezența în zonele de conflict. Acest lucru va permite autorităților să decidă dacă cineva ar putea prezenta un risc cu mult înainte de a ajunge la frontiera Schengen. În caz că persoanele sunt considerate un risc, li se poate refuza intrarea în Schengen.


Rapid, ieftin, eficient


Autorizarea va costa 7 euro și va fi valabilă până la trei ani. Va fi gratuită pentru tinerii sub 18 ani și persoanele cu vârste peste 70 de ani. Este de așteptat ca marea majoritate a solicitanților să primească autorizația aproape imediat. Decizia finală privind intrarea în UE va fi luată de poliția națională de frontieră.


Ce se întâmplă dacă exista un risc


Aplicațiile vor fi procesate automat. Dacă există un răspuns îngrijorător la întrebări, datele vor fi verificate manual și riscurile vor fi evaluate individual. Decizia trebuie luată în termen de patru săptămâni. Refuzurile trebuie să fie justificate, iar solicitantul are dreptul de a face apel.


Ce urmează


Propunerea trebuie să fie adoptată oficial de către Consiliul de Miniștri. După aceasta, Etias poate deveni operațional până în 2021. Acesta va funcționa în paralel cu sistemul de frontiere inteligente de control al persoanelor care intră în UE, care ar trebui să devină operațional până în 2020.

Mai multe informaţii

Articole pe același subiect