Terorismul în UE din 2015  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

După seria de atacuri teroriste din Europa în 2015, care este situația curentă? Cine sunt teroriștii? Cum luptă UE împotriva terorismului?

Foto: Manu Sanchez on Unsplash  

2015: o creștere în atacuri teroriste


Un nou val de atacuri teroriste a lovit Europa începând cu anul 2015, condus de o creștere a atacurilor jihadiste. Potrivit datelor Europol, de la două atacuri în 2014 la 17 în 2015 și ajungând la 33 de atacuri în 2017.


Terorismul este o prioritate pentru autoritățile europene și numărul de arestări legate de terorismul jihadist în UE a crescut de la 395 în 2014-705 în 2017.


Jihadiștii nu sunt singurul grup care comite atacuri în Uniunea Europeană. Europol clasifică actele teroriste în mai multe categorii: de dreapta, de stânga și anarhiste, etno-naționaliste și separatiste, bazat pe un subiect specific (de exemplu, drepturile animalelor, anti-avort).


În 2017, majoritatea atacurilor teroriste efectuate în UE au fost clasificate drept atacuri separatiste (137 din 205). Cu toate acestea, Catherine de Bolle, director executiv al Europol, a declarat că „nici una dintre categoriile teroriste nu au fost la fel de letale și nu au avut un impact atât de mare asupra societății în ansamblu precum cele comise de teroriști jihadiști”.


În timpul atacurilor din 2015, 150 de persoane au decedat, iar în 2016 135. Este important de remarcat faptul că în timp ce numărul de atacuri a crescut în 2017, mai puțini oameni au murit (63).


Mai multe statistici privind terorismul în Europa.


Rolul statului islamic


Cele mai multe atacuri jihadiste din UE din 2015 au fost comise sau inspirate de așa-numitul stat islamic (IS).


Acest grup jihadist a început să preia controlul din teritoriile din Irak și Siria în 2014 și a declarat crearea unui „califat”.


Începând cu vara anului 2014, o coaliție internațională inclusiv câteva țări din UE, a efectuat o acțiune militară împotriva IS în Irak și Siria.


În septembrie 2014, conducătorul IS, Aby Muhammed Al-Adnani, a îndemnat susținătorii IS să ucidă „necredincioșii” din țările occidentale. În mai 2016, el a încurajat susținătorii IS să omoare necredincioșii utilizând orice fel de mijloace sunt disponibile în țările lor de origine, în cazul în care aceștia nu se pot alătura Islamului în Irak și Siria.


Statele membre ale UE, în special cele ce fac parte din coaliția anti-IS, sunt considerate ținte legitime.


Cine sunt teroriștii?


În 2018, Europol raportează că atacurile jihadiste au fost efectuate în primul rând de teroriști care au crescut și au fost radicalizați în țara de origine, nu de către așa-numiții luptători străini (persoane care au călătorit peste hotare pentru a se alătura unui grup terorist).


Radicalizarea teroriștilor în diferite țări a accelerat ca urmare a propagandei distribuite online, iar atacurile organizate de aceștia sunt mai degrabă inspirate decât ordonate de IS.


Europol explică faptul că acești teroriști nu sunt neapărat foarte religioși: ei nu pot citi Coranul sau merge în mod regulat la moschee. De asemenea, aceștia au adesea o cunoaștere rudimentară și fragmentată a Islamului.


În 2016, un număr semnificativ de persoane au raportat către Europol că mulți teroriști sunt infractori, ceea ce sugerează că persoanele cu antecedente penale sau dintr-un mediu penal pot fi mai predispuse radicalizării și recrutării.


Europol concluzionează: „s-ar putea ca religia să nu fie neapărat principalul motiv al radicalizării, dar mai degrabă reprezintă doar o oportunitate de a depăși unele probleme personale. Ei pot percepe decizia de a comite un atac terorist ca pe o oportunitate de deveni „eroi” în țările lor de origine”.


Metodele de acțiune


Începând cu anul 2015, atacurile jihadiste au fost au fost comise de actori singuratici și grupuri.


Teroriștii singuratici folosesc în principal furgonete cu cuțite și arme. Atacurile lor au fost mai simple și mai puțin structurate. Grupurile utilizează puști automate și au atacuri bine coordonate.


În ultimul timp teroriștii jihadiști utilizează mai mult atacurile împotriva oamenilor, decât ale clădirilor sau obiectivelor instituționale pentru a declanșa un răspuns emoțional mai mare din partea publicului.


Teroriștii nu discriminează între musulmani și non-musulmani și atacurile au ca scop atingerea unui număr maximum de victime, precum ar fi atacurile de la Londra, Paris, Nisa, Stockholm, Manchester sau Barcelona.


Care este definiția terorismului?


Definiție juridică comună a Uniunii Europene a infracțiunilor de terorism așa cum se prevede în Decizia-Cadru a Consiliului 2002/475/JAI, sunt acte comise în scopul:


de a intimida populația,


constrânge în mod abuziv un guvern sau o organizație internațională să îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui act oarecare,


destabilizarea sau distrugerea structurilor politice, constituționale, economice sau sociale fundamentale ale unei țări sau ale unei organizații internaționale.

Lupta UE împotriva terorism


Mai multe acțiuni au fost luate la nivel național și european pentru a crește e nivelul și eficiența cooperării dintre statele membre.


Măsurile UE de prevenire a unor noi atacuri variază de la controale mai amănunțite la frontierele Europei la o mai bună cooperare polițienească și judiciară în urmărirea suspecților și a făptașilor pentru reducerea finanțării terorismului, combaterea crimei organizate și abordarea radicalizării.


De exemplu, deputații europeni au adoptat noi norme privind utilizarea armelor și au făcut accesul la crearea de bombe la domiciliu să fie mai dificilă pentru teroriști.


Europol, agenția de poliție a UE are noi puteri. Acesta poate crea mai ușor unități specializate, cum ar fi Centrul European de Combatere a Terorismului, creat în ianuarie 2016. De asemenea, poate să facă schimb de informații cu companiile private în unele cazuri și să ceară rețelelor sociale să elimine paginile derulate de IS.


În iulie 2017, Parlamentul European a creat o comisie specială privind terorismul pentru a evalua eficiența luptei împotriva terorismului la nivelul Uniunii. Ca rezultat, deputații europeni au elaborat un raport cu măsuri concrete ce sunt propuse către Comisia Europeană pentru a fi incluse în noua legislație.


Găsiți mai multe informații privind măsurile EU pentru a combate terorismul.