Cum poate fi îmbunătățit Sistemul de Informații Schengen? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Sistemul de Informații Schengen (SIS) este consolidat pentru a garanta o mai bună securitate pentru europeni. Aflați mai multe despre aceste îmbunătățiri cu ajutorul infograficelor noastre.

Statele care fac parte din SIS  

Pe 24 octombrie, deputații europeni au aprobat în plen noile norme de consolidare a gestionării frontierelor externe și asigurare a securității interne în 30 de țări europene.

Măsurile de consolidare a bazei de date a Sistemului de Informații Schengen (SIS) urmăresc, de asemenea, intensificarea eforturilor UE împotriva terorismului, criminalității transfrontaliere și migrației ilegale.

Ce este SIS?  

Frontiere externe mai puternice

Sistemul de Informații Schengen (SIS) este un sistem de informații centralizat, la scară largă, care sprijină controlul la frontierele externe, consolidează aplicarea legii și cooperarea judiciară.

În ultimii ani, frontierele externe ale UE au avut parte de presiuni, iar unele state membre au reintrodus controalele la frontierele interne ca răspuns la atacurile teroriste din Europa și afluxul de refugiați în UE din 2015.

Pentru a asigura supraviețuirea spațiului Schengen fără frontiere și pentru a consolida frontiera externă comună, Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2016, un pachet de propuneri legislative care revizuiesc cadrul juridic al SIS.

Conform raportorului, Carlos Coelho, membru din grupul PPE, „SIS va rămâne cel mai mare, cel mai utilizat, cel mai bine implementată sistem de informații în materie de libertate, securitate și justiție, oferind în același timp mai multă securitate cetățenilor noștri”.

Pentru a contribui la combaterea migrației ilegale, sistemul va stimula schimbul de informații și va include alerte privind resortisanții țărilor terțe care fac obiectul unei decizii de returnare.

„În momentul de față, statele membre nu fac schimb de informații despre resortisanții unei țări terțe care au primit o decizie de returnare. Datorită lipsei acestui schimb de informații, un resortisant al unei țări terțe care are obligația de a se întoarce în țara sa poate evita cu ușurință această obligație, mergând într-un alt stat membru”, a explicat co-raportorul Jeroen Lenaers, membru din grupul PPE.

Statele membre vor fi acum obligate să facă schimb de informații referitoare la actele de terorism.

Vor exista alerte preventive privind copiii expuși riscului de violență, căsătorie forțată sau răpire parentală, precum și alerte pentru identificarea infractorilor și o utilizare sporită a datelor biometrice.

De asemenea, vor exista norme mai stricte privind protecția datelor, inclusiv mai multe mijloace și mai multă supraveghere din partea autorităților responsabile cu protecția datelor.

Despre SIS

SIS a fost înființat în 1990 după eliminarea controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen. Forma sa actuală (cunoscut ca „SIS II”) a fost adoptată în 2006. SIS II a devenit operațional în 2013. Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord privind noile măsuri în iunie, care ulterior au fost aprobate de comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Ce urmează?

În iunie 2018, negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord asupra noilor norme, dar acestea trebuie să fie aprobate oficial de către Consiliu pentru a intra în vigoare.