Video: 10.000 de polițiști de frontieră pentru frontierele externe ale UE 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul a aprobat planuri ca Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a UE să aibă o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în 2027.

„Trebuie să fim corecți cu cei care merită protecție, aspri cu persoanele care îi expoaltează pe cei vulnerabili și fermi cu cei care doresc să încalce regulile”, a declarat Roberta Metsola (PPE, Malta) înaintea votului asupra noilor măsuri de consolidare a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).


În ultimii ani s-a înregistrat o creștere fără precedent a numărului de migranți și refugiați care doresc să intre în UE. Noile propuneri vor dota agenția UE cu o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în anul 2027 și reguli mai eficiente pentru returnarea resortisanților din afara UE fără drept de ședere. Rezerva permanentă va fi alcătuită din personalul angajat de agenție, precum și din personalul selecționat de către țările UE.

Măriți această imagine: lansarea personalului operațional al frontierei și al pazei de coastă din UE în perioada 2021-2027)  
lansarea personalului operațional al frontierei și al pazei de coastă din UE în perioada 2021-2027)        
Infografic: lansarea personalului operațional al frontierei și al pazei de coastă din UE în perioada 2021-2027  

Modificările vizează o mai bună gestionare a migrației, asigurarea securității în cadrul Uniunii și pentru frontierele externe ale UE. Noile rezerve permanente ar putea, la cererea unei țări din UE, să efectueze controale la frontiere și să gestioneze migrația, dar și să lupte împotriva criminalității transfrontaliere. În caz de urgență, țările vor putea recurge la asistența rezervei pentru reacție rapidă.


După aprobarea oficială de către Parlament și Consiliu, noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile rezerve permanente vor fi introduse începând cu anul 2021.