Conținutul care promovează terorismul pe internet să fie eliminat într-o oră, spun eurodeputații 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Foto. Grzegorz Walczak pe Unsplash  

Deputații ar putea începe negocierile cu statele membre cu privire la normele ce impun companiilor de internet să suprime conținutul care promovează terorismul în mai puțin de o oră.

Pe 24 septembrie, comisia pentru libertăți civile a aprobat poziția adoptată de Parlament înaintea alegerilor europene din mai privind noile norme UE de combatere a răspândirii conținutului online care promovează terorismul.


Prioritățile Parlamentului European


Pentru a combate radicalizarea online, Parlamentul dorește ca firmele de internet să elimine conținutul online care promovează terorismul în maxim o oră după ce au primit notificarea de la autoritățile naționale. Având în vedere viteza cu care se propagă acest tip de conținut, este esențial să fie suprimat rapid după publicare. Companiile care nu respectă sistematic legea pot fi amendate cu până la 4% din cifra de afaceri totală.


Deputații europeni doresc să consolideze siguranța publică, dar vor și să protejeze libertatea de exprimare și libertatea presei. Aceștia au precizat că exprimarea unor puncte de vedere polemice sau controversate pe probleme politice sensibile nu trebuie considerată „conținut terorist”. De asemenea, deputații subliniază faptul că furnizorii de servicii de găzduire ar trebui să stabilească mecanisme simple pentru reclamații și să se asigure că acestea sunt gestionate rapid și transparent.


Deputații insistă asupra faptului că societățile de internet pe care conținutul este publicat de utilizatori, precum Facebook sau YouTube, nu sunt obligate să identifice proactiv conținutul terorist, platformele considerând că această sarcină este una dificilă. Controlul informațiilor sau căutarea activă a conținutului care indică o activitate ilegală trebuie să fie responsabilitatea autorității naționale competente.


În practică


Țările UE ar trebui să desemneze o autoritate competentă și să o comunice Comisiei Europene, care să publice apoi o listă a tuturor organismelor relevante. Odată ce autoritățile naționale au semnalat conținut terorist, o cerere de suprimare a acestuia ar fi trimisă platformelor de internet, care ar avea la dispoziție o oră pentru a-l elimina sau pentru a dezactiva accesul în toate statele membre ale UE. Pentru a ajuta platformele mici, eurodeputații oferă un mecanism de notificare în avans: companiile care nu au primit niciodată o cerere de suprimare trebuie să fie contactate cu 12 ore în avans și să primească informații despre proceduri și termene de la autoritatea competentă.


Context


Propunerea pentru acest regulament a fost prezentată prima dată de Comisia Europeană în septembrie 2018, în urma unui apel al liderilor UE din iunie. Consiliul a ajuns la un acord politic în această problemă în decembrie 2018. Deputații europeni au susținut proiectul de regulament în aprilie 2019.


Ce urmează


Decizia comisiei de a deschide negocierile cu Consiliul UE va fi anunțată în următoarea sesiune plenară. În lipsa unei cereri de vot în Parlamentul European, mandatul va fi considerat confirmat și negocierile ar putea începe, probabil în octombrie.


Mai multe informații despre ce face UE pentru combaterea terorismului:


Terorismul în UE: atacuri, decese, arestări

Cum să oprim terorismul: măsurile UE (infografic)