Parlamentul aprobă eliminarea conţinutului terorist de pe internet într-o oră 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Deputaţii au aprobat noi reguli ce impun companiilor de internet să suprime conținutul care promovează terorismul în mai puțin de o oră.

Conținutul terorist pe internet trebuie eliminat în maxim o oră  

Pe 28 aprilie Parlamentul a adoptat noile reguli UE pentru combaterea diseminării de conţinut cu caracter terorist pe internet.


Prioritățile Parlamentului European


Pentru a combate radicalizarea online, Parlamentul dorește ca firmele de internet să elimine conținutul online care promovează terorismul în maxim o oră după ce au primit notificarea de la autoritățile naționale. Având în vedere viteza cu care se propagă acest tip de conținut, este esențial să fie suprimat rapid după publicare. Companiile care nu respectă sistematic legea pot fi amendate cu până la 4% din cifra de afaceri totală.


Deputații europeni doresc să consolideze siguranța publică, dar vor și să protejeze libertatea de exprimare și libertatea presei. Astfel, conţinutul publicat cu scopuri educaţionale, jurnalistice, artistice sau de cercetare, cât şi conţinutul care creşte conştientizarea pentru prevenirea sau combaterea terorismului nu trebuie considerate „conținut terorist”. Este valabil și pentru exprimarea unor puncte de vedere polemice sau controversate pe probleme politice sensibile. De asemenea, deputații subliniază faptul că furnizorii de servicii de găzduire ar trebui să stabilească mecanisme simple pentru reclamații și să se asigure că acestea sunt gestionate rapid și transparent.


Deputații insistă asupra faptului că societățile de internet pe care conținutul este publicat de utilizatori, precum Facebook sau YouTube, nu sunt obligate să identifice proactiv conținutul terorist, platformele considerând că această sarcină este una dificilă. Controlul informațiilor sau căutarea activă a conținutului care indică o activitate ilegală trebuie să fie responsabilitatea autorității naționale competente.

Parlamentul consideră, de asemenea, că nu trebuie utilizate obligatoriu filtre sau instrumente automatizate, deoarece acest lucru ar putea duce la inexactități și la conținutul inofensiv etichetat ca „terorist”.


În practică


Țările UE vor trebui să desemneze o autoritate competentă și să o comunice Comisiei Europene, care să publice apoi o listă a tuturor organismelor relevante. Odată ce autoritățile naționale au semnalat conținut terorist, o cerere de suprimare a acestuia ar fi trimisă platformelor de internet, care ar avea la dispoziție o oră pentru a-l elimina sau pentru a dezactiva accesul în toate statele membre ale UE. Pentru a ajuta platformele mici, eurodeputații oferă un mecanism de notificare în avans: companiile care nu au primit niciodată o cerere de suprimare trebuie să fie contactate cu 12 ore în avans și să primească informații despre proceduri și termene de la autoritatea competentă.


Context


Propunerea pentru acest regulament a fost prezentată prima dată de Comisia Europeană în septembrie 2018, în urma unui apel al liderilor UE din iunie. Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord politic în această problemă în decembrie 2020. Deputații din comisia pentru libertăți civile au confirmat acest acord în ianuarie 2021.


Mai multe informații despre ce face UE pentru combaterea terorismului: