Covid-19: Redeschiderea frontierelor Schengen – ce poate face UE?

Țările UE relaxează controalele la frontieră cauzate de Covid-19. Parlamentul dorește un efort coordonat pentru a restabili funcționarea spațiului Schengen cât mai curând.

©REUTERS/NACHO DOCE/AdobeStock
©REUTERS/NACHO DOCE/AdobeStock

Țările UE relaxează controalele la frontieră cauzate de Covid-19. Parlamentul dorește un efort coordonat pentru a restabili funcționarea spațiului Schengen cât mai curând.

Libera circulație în UE este reluată, pe măsură ce sunt ridicate restricțiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului. Situația epidemiologică se îmbunătățește și, în perspectiva vacanțelor de vară, țările reinstituie treptat libertatea de circulație. Deputații solicită ca spațiul Schengen fără pașaport să redevină pe deplin funcțional cât mai rapid nu în ultimul rând deoarece libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor poate sprijini redresarea economică după pandemie.

La 19 iunie, plenul a adoptat o rezoluție care exprimă îngrijorarea privind controalele încă efectuate la frontierele interne. Frontierele trebuie redeschise, respectând principiul nediscriminării, spun deputații.

Schengen închis

„Statele membre au acționat individual, dar acum este momentul ca UE să acționeze înainte de a fi prea târziu și a aduce spațiului Schengen un prejudiciu ireparabil”, a declarat Tanja Fajon, președinta Grupului de lucru al Comisiei LIBE privind controlul Schengen. „Comisia ar trebui să joace un rol-cheie în restabilirea libertății de circulație, în primul rând pentru categoriile esențiale, cum ar fi lucrătorii transfrontalieri. Coordonarea europeană este așadar esențială.”

Potrivit actualelor norme Schengen, statele membre pot, pentru o perioadă limitată, să introducă controale la frontierele interne dacă există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Ele trebuie să notifice Comisiei Europene și Parlamentului astfel de închideri. În prezent, Comisia păstrează o imagine de ansamblu asupra măsurilor naționale de restricționare pe motivul pandemiei, pe țări.

Redeschiderea frontierelor — orientări UE

În cadrul unui pachet de propuneri vizând reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor în UE, Comisia Europeană a propus, la 13 mai, statelor membre ale spațiului Schengen și statelor membre ale UE să își redeschidă treptat frontierele interne. Accentul se pune pe coordonare, evitarea discriminării bazate pe naționalitate și respectarea criteriilor comune legate de sănătate, pe baza orientărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Miniștrii de interne ai UE au confirmat, la 5 iunie, că majoritatea statelor membre vor elimina controalele la frontierele lor interne și restricțiile de călătorie aferente până la 15 iunie, altele urmându-le până la sfârșitul lunii. Miniștrii au convenit să continue coordonarea strânsă sub conducerea Comisiei. Înainte de 15 iunie, Comisia a prezentat noi recomandări privind modul de ridicare a restricțiilor pentru țările terțe după 1 iulie 2020.

Aflați care sunt actualele condiții de călătorie și de siguranță pentru fiecare țară din UE la adresare-open.eu”.

De la izbucnirea pandemiei, Comisia Europeană a facilitat orientări comune pentru a garanta menținerea locurilor de muncă în sectoarele critice și livrările de bunuri și servicii pe piața unică. De asemenea, a facilitat repatrierea a aproape șase sute de mii de europeni blocați în străinătate și a propus restricționarea intrării resortisanților țărilor terțe în UE, măsură aplicabilă până la sfârșitul lui iunie.

Aflați mai multe despre ce face UE pentru a combate coronavirusul

Consultați cronologia acțiunii UE împotriva Covid-19

Poziția Parlamentului

Deputații în Parlamentul European insistă asupra restabilirii liberei circulații, fără frontiere, a persoanelor, lucrătorilor, bunurilor și serviciilor în spațiul Schengen. Ei doresc o cooperare mai strânsă la nivelul UE pentru a garanta că nu există nicio discriminare împotriva vreunui cetățean al UE.

Într-o dezbatere privind situația Schengen în cadrul Comisiei LIBE din 12 mai, Tanja Fajon (S&D, Slovenia) a reamintit închiderile introduse în plină criză a migrației în 2015. Unele țări au menținut acele controale timp de mai mulți ani; Parlamentul le-a criticat ca fiind nejustificate. „Dacă nu restabilim integritatea spațiului Schengen, punem serios în pericol proiectul european”, a afirmat ea. Prin urmare, deputații doresc să se asigure că orice controale viitoare la frontierele interne rămân cu adevărat excepționale și foarte limitate în timp.

Citiți mai multe despre modul în care Parlamentul consolidează sistemul Schengen și mărește securitatea frontierelor.

Spațiul Schengen

  • Spațiul Schengen cuprinde 26 de țări
  • 22 de state membre ale UE (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Finlanda și Suedia)
  • 4 țări asociate (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).
Hartă cu membrii actuali ai spațiului Schengen din și din afara UE, țările candidate și țările UE din afara spațiului Schengenes and EU country outside the Schengen area
infografic cu harta Shengen