Cultivarea organismelor modificate genetic este alegerea statelor membre 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Alegerea ne aparține. Eurodeputații reuniți în comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au susținut joi propunerea conform căreia statelor membre le este permis să decidă interzicerea sau restricția cultivării plantelor modificate genetic. „Propunerea noastră oferă statelor membre o bază solidă și legală pentru a acționa în acest mod”, explică autoarea raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Eurodeputații cred că această propunere oferă protecție și siguranță din punct de vedere legal împotriva provocărilor referitoare la restricțiile de cultivare ale plantelor modificate genetic, venite prin Organizația Mondială a Comerțului.


Ce schimbări va aduce această propunere?


În primul rând, statele membre vor putea restricționa sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care țin de siguranța agricolă și a mediului înconjurător (de exemplu rezistența la pesticide, răspândirea anumitor recolte și amenințarea biodiversității). Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci când vine vorba de probleme legate de sănătatea publică.


Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizațiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza făcută de Comisa Europeană pe baza evaluării formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfășura în continuare la nivel european în concordanță cu deciziile luate de statele membre.


Parlamentul către Consiliu și Comisie


Autoare raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, explică nevoia unei astfel de reglementări: „Acest vot este un semnal clar al Parlamentului către Consiliu și Comisie: sistemul european de acordare a autorizațiilor trebuie să fie în continuare valid, însă trebuie să fie recunoscut faptul că anumite efecte asupra agriculturii și asupra mediului înconjurător, precum și efectele socio-economice relaționate cu acest tip de contaminare, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restricția cultivării plantelor modificate genetic.”


De asemenea, autoarea raportului mai atrage atenția și asupra importanței libertății de decizie oferite statelor membre: „Scopul raportului este acela de a acorda o mai mare importanță statelor membre. Planul proiectului este echilibrat și reflectă dorințele și preocupările diferitelor părți implicate. Suntem totuși de părere că ar trebui să se efectueze și o evaluare din partea Comisiei.”


Raportul va fi votat în ședința plenară a Parlamentului European din iunie. Tot atunci eurodeputații vor hotărî și în legătură cu modul de etichetare al produselor alimentare, calitatea alimentelor și noile tipuri de alimente.


În ceea ce privește modul de etichetare al produselor alimentare, comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a dezbătut marți amendamentele din raport care fac referire la acest lucru. Încă există disensiuni între eurodeputați cu privire la acest subiect (nu există încă o părere unanimă cu privire la modul de etichetare a grăsimilor și cu privire la indicatorii care precizează țara de origine). Comisia va vota toate aceste puncte săptămâna viitoare.


Noile reguli cu privire la calitatea produselor alimentare au fost prezentate de asemenea în cadrul comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală luni. Propunerea face referire la standardele de calitate pentru produsele agricole și la indicatorii geografici. Dacă va fi aprobată, în statele membre va fi introdus sistemul obligatoriu de specificare a locului de proveniență agricolă, ceea ce va ușura promovarea alimentelor tradiționale.


În legătură cu noile tipuri de alimente, după eșecul procedurii de conciliere, o declarație cu privire la acestea a fost făcută de negociatorii Parlamentului European pentru a fi discutată în ședința plenară din mai. Parlamentul European și Consiliul nu au căzut de acord asupra alimentelor provenite de la animale clonate, Parlamentul European dorind să interzică producția alimentară de la animale clonate și de la puii lor. Consiliu susținuse doar interzicerea folosirii acestor animale, nu și a puilor lor.

Statistici 
  • organismele modificate genetic acceptate în UE: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapița cu semințe oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahăr 
  • țările care interzic organismele modificate genetic, invocând clauza de salvgardare: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Germania și Luxemburg 
  • alimentele provenind de la organismele modificate genetic incomodează 61% dintre europeni, 21% cred că aceste alimente sunt sigure, 53% cred că acestea pot fi dăunătoare (Eurobarometer, 2010) 
  • organismele modificate genetic sunt cel mai frecvent utilizate in SUA. 93% din totalul culturilor de soia și 86% din totalul celor de porumb sunt modificate genetic (conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite).