17 mai: Ziua internaţională împotriva homofobiei 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Parada împotriva homofobiei în Bruxelles, 15 mai 2011 ©www.flickr.com/esdanitoff  

„Deplorabilă, deoarece urmărește denigrarea oamenilor și lipsirea lor de drepturi pe motive de orientare sexuală“, este opinia președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, vizavi de discriminarea împotriva celor care au o altă orientare sexuală. Domnul Buzek a făcut aceste declarații la deschiderea expoziției de fotografie organizată la Parlament între 9 și 12 mai cu ocazia paradei homosexualilor.

Oamenii cu alte orientări sexuale au dus o luptă grea pentru a-și stabili drepturile în societate. Chiar și așa, ei tot mai sunt în pericol de a primi amenzi, de a fi reținuți pe termen lung sau de a primi chiar pedeapsa cu moartea (în general în unele țări arabe și africane).


17 mai 1990


În conformitate cu tratatele şi Carta drepturilor fundamentale, UE s-a angajat să elimine homofobia, așa cum a amintit președintele Buzek săptămâna trecută, în timpul discursului său de la deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg din mai.


Între 1948 și 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifica homosexualitatea ca un handicap mintal. Abia pe 17 mai 1990, Adunarea Generală a declarat că „homosexualitatea nu este o boală, o tulburare sau o perversiune“.


Mozaicul UE


Căsătoria între persoane de acelaşi sex sau uniunea civilă între acestea nu este încă recunoscută în majoritatea ţărilor UE. Cuplurile de acelaşi sex au probleme serioase atunci când încearcă să își obţină drepturile în unele state membre.


Parlamentul European a aprobat o serie de rezoluţii care condamnă discriminarea şi este dispus să „se asigure că viitoarele generaţii de europeni cresc obişnuiţi cu o cultură deschisă, non-discriminatorie şi tolerantă“, potrivit preşedintelui Buzek. „Toate acestea pentru ca în viitor să nu mai fie nevoie de o zi împotriva homofobiei“, a adăugat dumnealui.