Împiedică fraudele datele biometrice din pașapoarte? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Conform estimărilor citate de deputați, între 500.000 și 1.000.000 din cele 6,5 milioane de pașapoarte biometrice ce se află în circulație în Franța sunt false. ©BELGA/KEYSTONE/A.Balzarini  

Pașapoartele biometrice, care includ date personale, precum amprentele, au fost introduse pentru combaterea fraudei. Cu toate acestea, un mare număr de documente false circulă, încă, în Europa. Joi, la Strasbourg, deputaţii europeni vor chestiona Comisia Europeană în legătură cu acest lucru și vor pune întrebări despre propunerile de ameliorare a securității pașapoartelor biometrice.

Pașapoartele biometrice au fost introduse în 2004 pentru combaterea fraudei. În contextul cazurilor de fraudă, deputaţii europeni cer Comisiei Europene să ia în considerare reevaluarea regulilor privind emiterea de pașapoarte biometrice în UE.


Conform estimărilor citate de deputați, între 500.000 și 1.000.000 din cele 6,5 milioane de pașapoarte biometrice ce se află în circulație în Franța sunt false. Conform unui studiu făcut de guvernul local din Roermond, Olanda, 21% din amprente sunt ne-verificabile.


În cadrul unei revizuiri a sistemului biometric făcută în 2008, Parlamentul European a identificat mai multe puncte slabe:


  • fiabilitatea şi utilitatea luării de amprente în cazul copiilor şi al persoanelor în vârstă;

  • încrederea care poate fi acordată procesului de colectare a datelor biometrice;

  • posibilele deficienţe ale sistemelor de identificare şi rata erorii în diverse state membre;

  • disparităţile existente în ceea ce priveşte documentele care trebuie furnizate şi modalitatea de emitere a documentelor respective.


Parlamentul European a sugerat în 2008 o perioadă de trei ani pentru revizuirea sistemului și a cerut Comisiei să facă studii ce ar trebui să fie gata în momentul de față.