Celulele stem: de ce este importantă donarea voluntară 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Donarea de celule stem trebuie să fie voluntară, spune un raport parlamentar  

Celulele stem sunt din ce în ce mai folosite în tratarea bolilor. Un raport parlamentar ce urmează a fi prezentat luni în plen propune moduri de a extinde rezervele UE de celule stem și sânge din cordonul ombilical printr-un sistem reglementat de donații neremunerate. Vă prezentăm mai multe detalii într-un grafic informativ.

Raportul parlamentar, întocmit de Marina Yannakoudakis (Conservatorii și Reformiștii Europeni, Regatul Unit), spune că donarea de celule stem trebuie să fie voluntară și că aceasta trebuie să se deruleze într-un mediu transparent, non-profit.


Celulele stem provin din sângele din cordonul ombilical. Există din ce în ce mai multe dovezi că acestea pot fi folosite cu succes în tratarea bolilor, inclusiv celor ale copilăriei.


Raportul cere implementarea unor standarde comune pentru băncile publice și private pentru creșterea disponibilității eșantioanelor de sânge din cordonul ombilical.


Raportoarea Marina Yannakoudakis crede că recentele reguli din SUA ce permit vânzarea celulelor stem prelevate din sângele din cordonul ombilical trebuie privite cu precauție.