Destinația: 95gCO2/km și dincolo: eurodeputații votează revizuirea regulilor privind emisiile de CO2 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Țeavă de eșapament © BELGA/J.Hardy/Maxppp  

O cincime din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa provin de la autovehicule. Între 1990 și 2008, emisiile provenite din transportul rutier au crescut cu 26%. Miercuri, comisia pentru mediu a aprobat reducerea din nou a emisiilor de CO2 provenite de la autovehiculele noi până în 2020.

Deputaţii europeni au votat în favoarea unei propuneri de reducere a limitei emisiilor de CO2 la 95gCO2/km până în 2020 (media emisiilor provenite de la toate modelele unui producător). În momentul de față, limita pentru autovehicule este de 160gCO2/km și se reduce în fiecare an. Până în 2050, emisiile provenite din transportul rutier ar trebui reduse la jumătate.


Cum vor fi reduse emisiile?


Propunerea introduce un sistem de stimuli pentru producătorii care construiesc mașini ce emit puțin. În cazul în care mașinile emit mai puțin decât limita permisă, producătorii primesc „credite“ în fiecare an până în 2020. Aceste credite pot fi folosite în alt an, în cazul în care compania nu respectă limitele.  


Dacă producătorii nu respectă limitele, trebuie să plătească o penalizare pentru fiecare g/km ce depășește limita permisă. Pentru dezvoltarea tehnologiilor adecvate, este important ca producătorii să știe limitele acceptate pentru 2020.


„Standardele obligatorii referitoare la emisii au un impact enorm asupra tuturor locurilor de muncă în UE. Mașinile vor fi mai economice, lucru care va duce la reducerea costurilor pentru consumatori“, a arătat raportorul german Thomas Ulmer de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat). Acesta va participa la negocierile cu miniștrii. Votul în plenul Parlamentului European este programat pentru iulie 2013.