Plasticul: de la deșeu la resursă 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Vittorio Prodi: Deșeurile din plastic au valoare economică  

Numai 25% din deșeurile din plastic sunt reciclate în momentul de față în UE. Lucru alarmant, dacă ne gândim cât de periculoase sunt consecințele asupra mediului înconjurător și sănătății umane. Conform raportorului Vittorio Prodi (S&D, Italia), deșeurile din plastic pot avea o valoare economică. Dumnealui ne-a acordat un interviu.

Chiar și fără o tehnologie dezvoltată în domeniul reciclării plasticului, vor permite UE regulile obligatorii să depășească rata actuală de 25% de reciclare a deșeurilor plastice?

 

Bineînțeles că nu. Lucrăm mult pentru dezvoltarea unei mai bune tehnologii și infrastructuri pentru separarea plasticului. Tipurile de plastic trebuie separate mai eficient atât înainte, cât și după colectare. Asta înseamnă că trebuie să luăm în considerare dezvoltarea tehnologiei.


Pe termen lung, trebuie să ne gândim la deșeurile din plastic ca la niște resurse și nu ca la ceva ce trebuie aruncat. Deșeurile din plastic au valoare economică și dorim introducerea unor măsuri adecvate pentru a descuraja incinerarea plasticelor biodegradabile.


Vă dau un exemplu: pentru producerea unei tone de plastic virgin cheltuim 1.400 de euro; aceeași cantitate reciclată costă 900 de euro. Trebuie să dăm prioritate folosirii produselor reciclate.


Cetățenii trebuie să se implice mai mult în susținerea activității economice. Aceasta este esența economiei circulare.

 

Deșeurile din plastic reprezintă o amenințare clară și prezentă: Marea Insulă de Gunoaie din Pacific nu este un mit. Ne puteți spune mai multe despre aceasta și despre ce putem face pentru a o elimina?


Datorită densității și dimensiunii insulei din plastic, ar merita, din punct de vedere economic, să colectăm toate acele deșeuri.

Marea Insulă de Gunoaie din Pacific 
  • o insulă plutitoare compusă din deșeuri de plastic 
  • este situată în nordul Oceanului Pacific 
  • suprafața estimată: între 700.000 și 15,000,000 de kilometri pătrați (între 0,41% și 8,1% din suprafața Oceanului Pacific) 
  • multe gunoaie sunt particule mici de plastic suspendate la suprafață sau sub aceasta; imposibil de detectat din avion sau satelit 
  • detalii: http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_garbage_patch