Întrebări și răspunsuri: Cultivarea organismelor modificate genetic în UE 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Porumb ©BELGA_ AFP_P.HUGUEN  

Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai după o evaluare in detaliu a riscurilor. După trei ani, Consiliul a fost de acord să acorde statelor membre mai multă flexibilitate în cultivarea de OMG-uri pe propriile teritorii. Parlamentul dezbate și votează în plen această propunere pe 13 ianuarie. Urmăriți dezbaterea și votul în direct!

Sunt permise culturile OMG în UE?


Da, dar numai după ce au fost autorizate la nivel UE, în urma unei evaluări stricte a riscurilor. Evaluarea este realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. După autorizare, țările UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor. Sunt nevoite să justifice această decizie, arătând că planta poate dăuna oamenilor și mediului.


În momentul de față se cultivă OMG-uri în UE? Au fost interzise de vreun stat membru?


Numai o cultură OMG este permisă în UE: porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte. Unele țări (Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg și Polonia) au adoptat o clauză de salvgardare pentru a interzice această cultură pe teritoriile lor.


De ce dorește UE să schimbe sistemul actual pentru autorizarea produselor GMO?


Unele state membre au cerut mai multă libertate și flexibilitate în a restricționa și interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Parlamentul votează în plen, pe 13 ianuarie, o recomandare ce modifică directiva deja existentă, oferind statelor membre libertatea de a restricționa cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu pe motive legate de mediu, în cazul în care nu există deja o interdicție la nivel UE.


Când vor intra în vigoare noile reguli?


Parlamentul votează în plen pe 13 ianuarie un compromis la care a ajuns cu Consiliul în decembrie 2014


Urmăriți votul în direct, făcând clic pe legătura din dreapta paginii!