5 lucruri pe care trebuie să le știți când călătoriți în străinătate 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Infografic  

Tuturor ne place să călătorim, dar știm ce trebuie să facem când lucrurile nu merg așa cum am prevăzut? Dacă intervine o urgență, dacă zborul ne este anulat sau dacă pierdem pașaportul… UE are reguli care face mai ușoară viața călătorilor.

Dacă aveți nevoie de asistență urgentă (medicală, în caz de incendiu, pentru a intra în contact cu poliția) apelați numărul 112, operațional și în țări din afara UE, precum Elveția și Africa de Sud.


Nu uitați acasă Cardul european de asigurări sociale de sănătate, ce poate fi obținut de la furnizorul național de asigurări. Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteţi beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în timpul unei şederi temporare pe teritoriul oricărui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.


Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.


Dacă vi se anulează zborul sau călătoria cu trenul, autobuzul sau vaporul sau dacă acestea întârzie (între 1 și 5 ore, în funcție de mijlocul de transport), aveți dreptul la rambursare, asistență (mese sau/și hotel) sau o rută alternativă - în funcție de condiții. Aflați mai multe despre drepturile pasagerilor.


Dacă sunteți arestat sau vă pierdeți pașaportul sau aveți nevoie de asistență consulară într-o țară din afara UE, în care țara dumneavoastră nu are consulat, puteți apela la ambasada oricărui alt stat UE.


Nu trebuie să vă închideți telefonul când călătoriți în alt stat membru. De la 1 iulie 2014, puteți vorbi și accesa internetul mai ieftin.


În plus, pe 30 iunie, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord pentru interzicerea costurilor de roaming pentru apeluri, sms-uri și acces internet în alt stat UE de la 15 iunie 2017.


.


Vacanță plăcută!