Neutralitatea internetului: ce înseamnă 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Neutralitatea internetului ©AP images/European Union - EP  

Neutralitatea internetului a fost mult timp una dintre problemele cele mai importante legate de dezvoltarea internetului. Prin neutralitatea internetului înțelegem că tot traficul online ar trebui tratat în mod egal, indiferent de tipul de conținut sau platformă implicată. Eurodeputații vor dezbate și vota proiectul de regulament privind neutralitatea pe 27 octombrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, în urma unui acord cu guvernele statelor membre, după doi ani de negocieri.

Despre neutralitate internetului


Neutralitatea internetului reprezintă principiul conform căruia furnizorii de servicii de internet ar trebuie să trateze tot conținutul online, site-uri și platforme, în mod egal. De exemplu nu trebuie să blocheze sau să încetinească anumite site-uri și platforme online. Cu toate acestea, criticii spun că definiția termenului nu este suficient de clară în cadrul pieții unice europene de reglementare a comunicațiilor electronice.


Parlamentul și Consiliul au ajuns în luna iunie a acestui an la un acord neoficial cu privire la proiectul de regulament, așa numitul pachet telecom, care include garantarea neutralității rețelei.


Servicii specializate


Proiectul de regulament prevede că, pe lângă internetul „deschis”, servicii specializate (schema plata-pentru-prioritate) vor fi oferite atât utilizatorilor finali, cât și companiilor care doresc să plătească mai mult pentru a obține prioritate în traficul online. Cu toate acestea, proiectul de regulament garantează că aceste servicii, plata-pentru-prioritate, nu vor fi oferite dacă va fi restricționată banda și viteza internetului pentru utilizatorii zilnici și site-uri. Cazuri precum: prevenirea atacurilor teroriste, date medicale importante, chirurgie de la distanță vor avea prioritate în traficul online.


Evaluarea zero


Evaluarea zero este o practică utilizată de unii furnizori de acces internet, în special de către operatorii de telefonie mobilă: nu măsoară volumul de date al anumitor aplicații sau servicii atunci când se calculează utilizarea datelor de către clienții lor. Acest lucru înseamnă că acele aplicații și servicii sunt oferite gratis clienților, în detrimentul tuturor altor site-uri sau servicii. Parlamentul intenționează să permită autorităților naționale de reglementare, care vor observa implementarea proiectului de regulament, să decidă dacă evaluarea zero va fi aplicată sau nu în țara lor.


Pașii următori


Dacă va fi aprobată în votul de săptămâna viitoare, proiectul de regulament va intra imediat în vigoare în toate statele membre.


Nu mai târziu de șase luni de la adoptarea acestuia, OAREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice) va stabili ghidul general pentru punerea în aplicare a obligațiilor autorităților naționale de reglementare în supravegherea implementării legii.