Imigrația: ameliorând securitatea frontierelor UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

©European Union - Frontex  

UE este în căutarea unei abordări a imigranților din ce în ce mai numeroși ce sosesc la granițele sale, pentru a acorda mai rapid protecție celor în nevoie.

Un nou plan de abordare a cauzelor principale ale imigrației a fost prezentat de către Comisia Europeană în plen marți și dezbătut de deputații europeni.

Săptămâna aceasta în plen

Noua propunere își dorește să impulsioneze investițiile în țările din care provin imigranții pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea locuri de muncă în aceste țări. La dezbaterea de pe 7 iunie au participat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans și șefa UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini.

Membrii au discutat cu comisarul responsabil pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, propunerea pentru „Cartea Albastră a UE”, care le oferă muncitorilor înalt calificați din străinătate, dreptul de a locui și munci într-o țară din UE. De asemenea, au discutat pachetul legal privind migrația și planul de integrare a cetățenilor din țările terțe.

Parlamentul lucrează la numeroase propuneri legislative importante care promit să schimbe în bine felul în care frontierele externe sunt controlate și felul în care sunt tratați imigranții și refugiații în momentul când ajung în altă țară.

Paza de Frontieră și de Coastă

Fluxul semnificativ de imigranți în Europa a dus la necesitatea protejării granițelor externe, pentru apărarea Spațiului Schengen. Conform unei cereri a guvernelor UE, Comisia Europeană a propus înființarea unei Paze de Frontieră și de Coastă, pentru asigurarea unei gestionări solide și comune a frontierelor externe. Această nouă agenție va include Frontex și autoritățile naționale responsabile cu gestionarea frontierelor și va continua să asigure gestionarea zilnică a granițelor externe ale UE.

Noua Pază de Frontieră și de Coastă va avea dreptul să intervină și să ia măsuri chiar și atunci când un stat membru nu poate sau nu își dorește să ia măsurile necesare. Aceasta va avea rolul de a supraveghea și de a monitoriza fluxurile de migrație către UE, dar și în interior. Va exista un Birou European pentru Returnări care va opera într-un mod eficient pentru a returna imigranții aflați ilegal în UE. Noul document standard european va asigura acceptarea celor care se întorc în țările de origine. De asemenea, va garanta securitate internă prin cooperarea cu alte agenții și organizații ale Uniunii, pentru a preveni actele de terorism.

Comisia pentru libertăți civile a susținut noua agenție în ședința care a avut loc pe 30 mai 2016.

Raportorul Artis Pabriks (PPE, Letonia) a declarat: „Uniunea Europeană are nevoie de granițe externe mai sigure și mai bine gestionate și o Pază de Frontieră și de Coastă cât mai repede posibil. Această agenție nu este o soluție care poate rezolva criza migrației cu care se confruntă UE sau restabili zona Schengen, dar este un prim pas”.

Eurodeputații au afirmat că statele membre vor decide intervenția cu majoritate calificată, nu executivul UE. Următorii pași vor include discuții interinstituționale cu Consiliul pentru a ajunge la un acord privind noua legislație.

Îmbunătățirea procedurilor de returnare

Un sistem de gestionare a granițelor nu poate garanta în mod sigur și o gestionare mai bună a migrației din întreaga Europă. Este nevoie de mai multe acțiuni, începând cu o politică de returnare clară și eficientă pentru toți cei care nu beneficiază de azil.

În prezent, procedurile de returnare a imigranților care stau „neregulamentar” în UE sunt lungi și ineficiente. Statele membre le pot acorda un document celor care nu au actele potrivite. Acesta, însă, de multe ori nu este recunoscut de către țările terțe (fără standarde comune, elemente de securitate scăzute). De asemenea, procedurile cu autoritățile țărilor terțe sunt lungi și complicate, iar în timpul acestora imigranții pot fi ținuți în detenție administrativă.

Noua propunere va introduce un document standard UE pentru cetățenii din afara Uniunii care nu îndeplinesc condițiile de intrare sau ședere în UE. Propunerea își dorește să grăbească procesul de returnare, să armonizeze formatul și detaliile tehnice ale documentului pentru ca acesta să includă și informațiile personale ale deținătorului. Raportorul Jussi Halla-AHO (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Finlanda) a declarat în legătură cu propunerea: „este o piesă mică din puzzle, dar un pas mare în direcția cea bună”.

Comisia pentru libertăți civile și-a arătat susținerea față deanoul document de călătorie pe 30 mai.

Țări de origine sigure

Programul UE privind migrația include alcătuirea unei liste comune de state sigure de origine, pentru a grăbi procedura cererilor de azil. Comisia a propus crearea acestei liste pentru a urmări mai rapid cererile cetățenilor care vin din aceste țări sigure. În prezent, listele sunt stabilite la nivel național și nu sunt coordonate.

Parlamentul a primit pozitiv propunerea Comisiei, deși a afirmat că posibilitățile oamenilor de a intra în UE sunt limitate, împingându-i pe mulți dintre aceștia să recurgă la infracțiuni și să aleagă rute periculoase. Parlamentul a cerut stabilirea unui coridor umanitar și a unor vize umanitare, precum și a unui program de reinstalare. De asemenea, a insistat asupra reunificării familiilor și schemelor de sponsorizare privată.

Un schimb mai bun al informațiilor referitoare la cetățenii din afara UE

Este crucială diferențierea între imigranți economici și refugiați și identificarea eficientă a potențialilor teroriști care folosesc criza migrației pentru a intra în Europa. Mai mult, schimbul de informații referitoare la cei care intră în UE și colectarea datelor trebuie să fie îmbunătățite.

Atacurile recente din Europa au expus nevoia de a face schimb de informații, în special când sunt legate de foști infractori. Raportorul Timothy Kirkhope (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Marea Britanie) a afirmat: „trebuie să restabilim încrederea publicului și să arătăm că suntem capabili să monitorizăm cine intră în UE”.

În prezent există sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), creat în 2012, pentru a face schimb de informații referitoare la condamnările penale ale cetățenilor UE. Noua propunere își dorește să mărească sistemul și să includă cetățeni din afara UE (este deja posibil schimbul de informații, dar nu există o procedură comună).

Membrii vor ca Europolul (Oficiul European de Poliție) și Frontex (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre) să poată accesa la cerere baza de date.

Comisia pentru libertăți civile a susținut propunerea pe 30 mai.

Săptămâna aceasta în plen

Pe 7 iunie, începând cu ora 15.00 CET, eurodeputații au discuta migrația din afara UE și un nou plan financiar pentru Africa. De asemenea, au dezbătut migrația din interiorul UE și un plan nou pentru integrarea imigranților. Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și Înaltul Reprezentant a Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, au fost prezenți la dezbatere.

Acest articol a fost publicat prima dată pe 2 iunie și a fost actualizat pentru a prezenta noile evoluții.