De la acord la acțiune: negocierile de la Marrakech privind schimbările climatice 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Conferința de anul acesta se va concentra pe implementarea acordului privind schimbările climatice.  

Liderii lumii se reunesc săptămâna aceasta la Marrakech, la mai puțin de un an de la adoptarea Acordului de la Paris, pentru a discuta despre felul în care poate fi implementat acest prim acord universal și obligatoriu privind schimbările climatice. Parlamentul participă cu o delegație de 12 eurodeputați.

De luni până vineri, o delegație parlamentară condusă de Giovanni La Via (PPE, Italia) participă la conferința de la Marrakech. Comisarul UE pentru acțiunea climatică și energie, Miguel Arias Cañete, va fi în contact cu delegația în fiecare zi. În plus, deputații vor participa la dezbateri cu ONG-uri și delegații din alte țări.


COP21


În decembrie 2015, la COP21, 195 de țări au adoptat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Acesta este primul acord universal obligatoriu din punct de vedere legal.


Acordul pune bazele unui plan global pentru perioada de după 2020, pentru menținerea creșterii temperaturii globale la mai puțin de 2°C față de nivelul pre-industrial. Acordul de la Paris a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 2016, în urma aprobării de către Parlamentul European a ratificării UE.


COP22: conferința acțiunii


Conferința de anul acesta se va concentra pe implementarea acordului privind schimbările climatice. Negocierile vor viza planurile climatice naționale, cu accent pe claritate și transparență, oferind orientări despre ce fel de informații trebuie să includă acestea.


Un alt element cheie al negocierilor este asigurarea faptului că acțiunile sunt ușor de monitorizat, cu metode standard de raportare. În centrul dezbaterii se va situa și accesul la finanțe și susținere (transfer de tehnologie, construirea de capacități) pentru țările în curs de dezvoltare.