Deșeurile: trebuie încurajată reciclarea pentru construirea unei economii circulare 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Gestionarea deșeurilor: infografic  

Parlamentul a votat marți patru directive privind gestionarea deșeurilor provenite în principal din gospodării și de la micile întreprinderi, care reprezintă 8% din totalul deșeurilor din UE. Pachetul „deșeurilor” este primul pas către crearea unei economii circulare. Principalele priorități sunt creșterea ratei reciclării, limitarea depozitării deșeurilor la gropile de gunoi și reducerea risipei alimentare.

Trecerea de la o economie lineară - în care producem, consumăm și generăm deșeuri - la una circulară - în care reciclăm, refolosim, colectăm sau reparăm - presupune o rată crescută a reciclării în UE.


România reciclează 13% din deșeuri


În 2014, România a reciclat numai 13% din deșeuri (prin comparație cu 44% la nivel european) 72% dintre deșeurile țării mergând la gropile de gunoi (31% la nivel UE).


Depozitarea la gropile de gunoi reprezintă cea mai ieftină opțiune de gestionare a deșeurilor, dar este periculoasă pentru mediu și sănătatea umană. De aceea este necesară deplasarea către alternative mai bune: incinerarea, sau, și mai bine, reciclarea, refolosirea și repararea.


Obiective ambițioase pentru 2030


Economia circulară ar putea duce și la crearea de locuri de muncă în domeniile vizate: eco-design, refolosire, reparare, colectare etc..


Comisia Europeană propune un procent de 65% reciclare pentru 2030 și limitarea depozitării la gropile de gunoi la 10%. Comisia pentru mediu de la Parlamentul European a votat pentru obiective chiar și mai ambițioase: 70% reciclare și maximum 5% depozitare la gropile de gunoi.


Deputații europeni vor vota în plen marți, săptămâna viitoare, pachetul de patru directive privind deșeurile, gropile de gunoi, ambalajele și reciclarea echipamentelor electronice, bateriilor și vehiculelor.