Parlamentul European dorește eliminarea diferenței dintre pensiile femeilor și cele ale bărbaților

Femeile din UE primesc pensii cu aproximativ 40% mai mici decât bărbații. Deputații europeni votează săptămâna aceasta cu privire la propunerile de reducere a acestui decalaj.

Infografic.
Infografic

Femeile europene câștigă în medie cu aproximativ 16% mai puțin decât bărbații, dar situația se înrăutățește odată cu pensionarea, diferența ajungând la aproximativ 40%. Deputații solicită Comisiei Europene să vină cu o strategie UE care să pună capăt acestui decalaj. Parlamentul dezbate raportul cu recomandări luni, 12 iunie, și îl votează miercuri, 14 iunie. Pentru a afla mai multe despre aceasă situație și despre ce trebuie făcut, am vorbit cu raportoarea Constance Le Grip (PPE, Franța).

Pe lângă faptul că femeile câștigă mai puțin și lucrează mai puțin, contribuind, prin urmare, mai puțini ani, există și alți factori care le sunt defavorabili?

Femeile sunt supra-reprezentate în ocupații cu salarii mici și slab reprezentate în cercurile profesionale bine plătite - tehnice, informațice, inginerie etc. În unele țări, femeile au fost soții de meseriași, comercianți, agricultori și de ani de zile au lucrat într-adevăr, dar fără un statut oficial. Acest lucru oarecum invizibil nu a dat naștere la un salariu cu normă întreagă și plata contribuțiilor sociale. Deci, există multe inegalități în viață care, la o vârstă avansată, au ca rezultat o pensie mai mică.

Diferențele variază de la 3,7% până la 48,8%. De unde aceste disparități între statele membre? Ce fac unele state mai bine decât altele?

Există motive istorice, sociale, motive de o mare varietate. Sistemele de pensii intră în competența statelor membre, nu sunt armonizate la nivel european. Există țări care practică remunerația egală de ani lungi, chiar înainte de aderarea la UE. Acest lucru se reflectă în pensii. În alte țări femeile au fost mai puțin active din punct de vedere economic, iar femeile sunt angajate în posturi subordonate, cu normă redusă, precare...

Când își încep cariera, femeile trebuie să fie atente să verifice dacă salariul este corect.
Constance Le Grip
raportoare (PPE, Franța)
Constance Le Grip.
Constance Le Grip

De ce au crescut diferențele în jumătate dintre statele membre?

Sunt necesare mai multe analize, dar criza economică și socială a avut tendința de a agrava dezechilibrele. A crescut dificultățile pentru persoanele vulnerabile, care sunt în cele mai multe cazuri femei.

Ce măsuri concrete propuneți?

Pensiile trebuie să rămână responsabilitatea statelor membre, așa că nu vrem să propunem o armonizare la nivelul UE. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să sensibilizăm oamenii cu privire la această problemă și la inegalitățile continue. Țările cu cele mai bune rezultate sunt cele care au fost atente să lucreze la adevărata egalitate. La calcularea pensiilor, ar trebui să fie luat în considerare și timpul petrecut pentru a avea grijă de copii, punând o carieră în așteptare.


Parlamentul și Comisia ar putea lucra la o strategie europeană generală care să încurajeze statele membre să analizeze inegalitățile și să pună în aplicare măsuri pentru a le depăși.

În raportul dumneavoastră spuneți că ar trebui să încurajăm oamenii să fie mai conștienți de finanțele lor, în special femeile. Cum se poate face acest lucru?


Este vorba mai mult despre a face ca femeile să conștientizeze importanța acestui lucru. Când își încep cariera, trebuie să fie atente să verifice dacă salariul este corect și că sunt bine informate cu privire la modul în care funcționează sistemul de pensii în țara lor. De exemplu, lucrul cu jumătate de normă poate părea o opțiune atractivă, dar poate funcționa împotriva femeilor dacă o fac prea mult timp, deoarece va avea ca rezultat o pensie mai mică.

În unele state membre, până la o treime din femeile cu vârsta pensionării nu au o pensie. Cum este posibil acest lucru?


Acestea sunt soțiile fermierilor, comercianților și meșteșugarilor pe care i-am menționat mai devreme, care au lucrat mulți ani, dar au primit un salariu scăzut, care nu reflectă eforturile lor. Nu pentru că nu și-au declarat veniturile; ci pentru că munca lor nu este luată în considerare suficient.

Mai multe informații