Schimbările climatice: utilizarea pădurilor din UE ca rezervoare de carbon

Pădurile absorb CO2. Aflați din infograficul nostru cum dorește UE să le folosească pentru a combate schimbările climatice și a-și reduce amprenta de carbon.

Rezervoare de carbon: utilizarea pădurilor și a terenurilor arabile

UE a lansat mai multe inițiative de reducere a emisiilor. Pădurile joacă un rol esențial în captarea dioxidului de carbon din atmosferă, care altfel contribuie la încălzirea globală. De aceea UE elaborează reguli care să mărească suprafața acestor rezervoare de carbon.

În martie 2023, Parlamentul a aprobat noi reguli ambițioase în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii (LULUCF), prin care capacitatea absorbanților de carbon din UE va crește cu 15% până în 2030. Regulile mai trebuie aprobate în mod formal de către Consiliu.

Citiți în continuare pentru a afla date și cifre despre pădurile din țările UE și ce propune Parlamentul pentru a întări capacitatea acestora de a capta dioxidul de carbon din atmosferă.

Importanța pădurilor din UE


Pădurile din UE absorb în fiecare an echivalentul a 7% din emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE.

UE se mândrește cu 159 de milioane de hectare de pădure, ce acoperă 43,5% din suprafața sa. Ponderea pădurilor poate varia considerabil de la un stat membru la altul, de la puțin peste 10% în Malta la aproape 70% în Finlanda.

În plus față de rolul de rezervoare de carbon, pădurile oferă numeroase servicii ecosistemelor: ele ajută la protejarea solului împotriva eroziunii, fac parte din circuitul apei în natură, protejează biodiversitatea oferind un habitat pentru numeroase specii și reglează climatul local.

Forests occupy 43.3% of the land of the EU-27.
Pădurile ocupă 43,5% din teritoriul UE

Ce sectoare sunt afectate de această legislație?

 

Planurile actualizate privesc utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și sectorul forestier; ceea ce acoperă în principal terenurile împădurite și pe cele agricole, precum și terenurile a căror folosință a fost schimbată spre sau dinspre una dintre aceste destinații.

Acest sector poate emite gaze cu efect de seră. De exemplu, prin schimbările folosinței terenurilor, atunci când pădurile sunt transformate în teren arabil prin tăierea copacilor, sau în cazul folosirii terenurilor agricole pentru pășunatul animalelor. 

Totuși, acesta este totodată și singurul sector care poate elimina CO2 din atmosferă, în principal prin prezența pădurilor.


Care sunt noile reguli?

 

Noile reguli vor crește rezervoarele naturale de carbon ale UE, de exemplu, prin refacerea zonelor umede și a mlaștinilor, prin împăduriri și prin oprirea defrișărilor. Acest lucru trebui să ducă la o reducere a emisiilor cu 57%, mai mare decât obiectivul inițial de 55% stabilit pentru 2030, adică o eliminare a cel puțin 310 milioane de tone echivalent CO2.


Începând cu 2026, țările UE vor avea obiective obligatorii la nivel național privind absorbția și eliminarea emisiilor din LULUCF, pornind de la nivelurile recente de absorbție și de la potențialul lor de creștere. Până atunci, țările UE vor trebui să se asigure că emisiile din sectorul LULUCF nu depășesc cantitatea de emisii absorbite.

Regulile au îmbunătățit, totodată monitorizarea și au oferit mai multă flexibilitate statelor membre, incluzând compensații în cazul în care acestea sunt afectate de dezastre naturale cum sunt incendiile de pădure sau furtunile, precum și posibilitatea de a folosi credite obținute în cadrul LULUCF pentru a-și atinge obiectivele de emisii în cadrul Regulamentului privind partajarea eforturilor.

Forests help reduce the equivalent of 7% of the annual EU greenhouse gas emissions.
RO_forest 2.jpg

Eforturile UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră

 

Revizuirea regulilor de utilizare a terenurilor și a celor din silvicultură face parte din pachetul „Pregătiți pentru 55”, care urmărește să atingă obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, așa cum este stabilit în Legea climei.

Alte acte legislative din pachet includ propuneri privind comercializarea cotelor de emisii, împărțirea eforturilor între țările UE, emisiile auto, energia regenerabilă și eficiența energetică.


Articolul a fost publicat inițial la 13 septembrie 2017 și este actualizat periodic.