Standardul dublu de calitate pentru produsele alimentare: eurodeputații propun soluții  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Produsele vândute sub aceeași marcă și cu același ambalaj trebuie să fie identice în întreaga UE, au spus eurodeputații într-un raport privind standardul dublu de calitate a produselor.

Raportul adoptat pe 13 septembrie spune că informațiile exacte și ușor de înțeles sunt esențiale pentru consumatori.

Raportul din proprie inițiativă al deputatei Olga Sehnalová (S&D, Republica Cehă) propune măsuri împotriva practicilor comerciale neloiale de vânzare a unor produse de calitate inferioară în unele țări UE.

„În cazul ajustării unui produs din orice motiv, consumatorul are dreptul de a fi informat în mod transparent și clar”, a spus doamna Sehnalová.

Raportul invită organizațiile de consumatori să joace un rol activ în dezbaterea publică și în informarea consumatorilor și subliniază rolul industriei în îmbunătățirea transparenței.

Deputații europeni au salutat alocarea a 2 milioane de euro Centrului Comun de Cercetare pentru a dezvolta o metodologie europeană mai robustă și o abordare armonizată a testelor.

De asemenea, solicită Comisiei să adauge această practică în „lista neagră” a practicilor interzise prin directiva privind practicile comerciale neloiale și să ofere un cadru juridic care să permită consumatorilor să solicite compensați de la producători.

Context

Studiile au arătat că alimentele și alte produse comercializate în unele țări din Europa Centrală și de Est, deși sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu același ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puțină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali.

Nu putem accepta explicația că un ingredient principal este înlocuit de o variantă mai ieftină pentru că asta vrea consumatorul.

Olga Sehnalová 
Partajați acest citat: 

Au fost efectuate teste pe sucuri, carne, pește și produse lactate, ceaiuri și produse de cofetărie. Peștele pané conținea mai puțin pește în Slovacia decât în Austria (58% prin comparație cu 65%). În sucul de portocale din Slovacia și Republica Cehă nu au fost folosite portocale, în timp ce cel vândut în Germania conținea 3% concentrat de portocale. În Ungaria, 71 din 96 de produse testate au fost diferite în comparație cu aceleași produse vândute în Italia și Austria. De asemenea, s-au constatat diferențe pentru produse cosmetice, detergenți și alimentele pentru animalele de companie.

Adaptarea produselor la gusturile, preferințele și prețurile locale este o practică standard și poate fi legală. Diferența de gust ar putea rezulta și din utilizarea ingredientelor locale în fabricile locale. Dar, în acest caz, prețurile erau aceleași sau mai mari, fără menționarea acestui lucru pe ambalaj, fapt care înșeală consumatorul.

„Doresc ca europenii să simtă în sfârșit că sunt tratați în mod egal, indiferent de țara din care provin. Nu ar trebui să existe nici consumatori de clasa a doua, nici produse de clasa a doua în UE”, a spus doamna Sehnalová.

Parlamentul European și standardul dublu de calitate

Pentru a ajuta țările UE să identifice mai bine aceste practici ilegale, Comisia Europeană a emis orientări privind modul de aplicare a legislației UE în cazul vânzării unor produse de calitate inferioară. Aceste orientări au fost prezentate comisiei pentru piața internă a Parlamentului în luna octombrie a anului trecut.