Substanțele cancerigene la locul de muncă: lucrătorii vor fi protejați mai bine 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Cancerul cauzează peste jumătate dintre decesele legate de locul de muncă în UE. Aflați detalii despre noile norme privind agenții cancerigeni și mutageni.

Substanțele cancerigene la locul de muncă  

Pe 27 martie 2019 Parlamentul European a adoptat o a treia revizuire a directivei din 2004 privind limitarea substanțelor nocive la locul de muncă cu scopul de a reduce riscul de cancer în rândul lucrătorilor. Noile reguli adaugă limitarea expunerii muncitorilor la încă cinci substanțe chimice utilizate la fabricarea bateriilor din nichel-cadmiu sau topirea de zinc și cupru, în laboratoare, în domenii legate de electronică, funeralii, construcții, sănătate, plastice și reciclare.


Directiva modificată include limite de expunere pentru 27 de substanțe cancerigene.


Citiți mai mult despre cum combate UE cancerul

„Acest acord [...] va contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă pe termen lung pentru mai mult de un milion de lucrători din UE, evitând peste 22.000 de cazuri de boli profesionale în fiecare an”.

Laura Agea (EFDD, IT), raportoare pentru al treilea lot de substanțe 
Partajați acest citat: 

În 2017, în timpul primei revizuiri a directivei, europarlamentarii au stabilit limite de expunere pentru 11 agenți cancerigeni.

Cancerul la locul de muncă


Cancerul este cauza principală a deceselor legate de locul de muncă în UE. În fiecare an, 53% dintre aceste decese sunt cauzate de cancer, 28% de bolile circulatorii și 6% de bolile respiratorii.

Cele mai frecvente tipuri de cancer legate de locul de muncă sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din zece decese cauzate de cancerul pulmonar este strâns legat de riscurile de la locul de muncă.

Sunt afectate în mod special sectorul construcțiilor, al produselor chimice, al automobilelor și al mobilei, al producătorilor de alimente, al textilelor, al prelucrării lemnului și sectorul sănătății.

Aflați mai multe despre modul în care UE îmbunătățește drepturile și condițiile de muncă ale lucrătorilor și despre ce face UE pentru sănătatea publică.